Bashar al-Assad.

Danska Venstre vill samarbeta med Assad för att få hem araber

Publicerad 3 mars 2021 kl 07.22

Utrikes. Det danska partiet Venstre – som motsvarar svenska Moderaterna – vill inleda ett samarbete med den syriska regeringen för att kunna skicka hem syriska asylsökare. Det rapporterar Jyllandsposten.

Gilla artikeln på Facebook

Den statliga danska Flykting­nämnden har i flera avgöranden nyligen slagit fast att syrier som tagit sig till Danmark nu säkert kan återvända till delar av hemlandet, som huvudstads­regionen Damaskus.

Tvångsutvisningar stoppas dock för närvarande, bland annat eftersom Danmark skrivit på Europakonventionen där det framgår att man inte får skicka hem personer som riskerar "politisk förföljelse" och annat.

Nu föreslår Venstre att Danmark ska samarbeta direkt med den syriska regeringen under president Bashar al-Assad – för att se till att asylsökare som fått avslag till slut kan repatrieras.

Enligt partiet bör Danmark underteckna ett avtal med Syrien så att de syrierna kan skickas tillbaka till sitt hemland under säkra förhållanden.

– Jag tänker mig ett avtal som som sätter ett ramverk för att skicka tillbaka folk – och vissa garanter för att man ska kunna återvända utan att bli förföljd, säger Venstres invandringspolitiska talesman Mads Fuglede till Jyllandsposten.

Ett alternativ vore att sätta press på EU att ingå ett liknande avtal med Syrien, säger Fuglede.

Venstres förslag är dock kontroversiellt. Danska regeringar har nämligen i många år haft den gemensamma linjen att Assad är en diktator som man inte ska samarbeta med.

– Det skulle sända en helt fel signaler om att vi uppfattar Assad som segerherre i Syrien, säger det socialdemokratiska partiets invandringspolitiska talesman Rasmus Stoklund till Jyllandsposten.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0