Bondeupproret i Holland

"Därför mörkar media vad som händer i Holland"

Publicerad 10 juli 2022 kl 15.26

Media. Västerländska journalister och ledande mediehus har valt att tona ned eller helt mörka de pågående oroligheterna i Nederländerna. Joakim Andersen, skribent med fokus på idéhistoria, tror att det beror på att makthavarna och deras politiker helt enkelt är rädda på riktigt.

Dela artikeln

Enligt Andersen visar såväl rapporteringen om gula västarna som de holländska protesterna att etablissemangs-sidan i konflikten är både välorganiserad och resursstark.

"Bristen på rapportering i media torde bero på att elitaktörer inte vill att gula västar och arga bönder ska påminna andra västerländska folk om att passivitet inte är det enda alternativet", konstaterar han i en text på den egna bloggen Oskorei.

Joakim Andersen konstaterar att priset många gånger blir högt för den som ger sig på etablissemanget med mindre fredliga medel. Inte bara den holländska regeringens hårdföra metoder utan även behandlingen av de inblandade i ”stormningen av Kapitolium” visar att så är fallet.

"Det är dock tveksamt om dessa repressiva metoder i längden kan kontrollera omfattande folkligt missnöje, vi har redan sett tecken på bristande lojalitet med etablissemanget hos polisen under inledande skeden av liknande konflikter i bland annat Kanada. I Nederländerna torde etablissemanget inte minst ha en pedagogisk utmaning framför sig när de ska förklara varför de väljer att driva igenom sin nya miljöpolitik under en akut, och global, kris vad gäller både mat och ekonomi. Liksom varför omtanken om miljön så ofta får drag av elitens klasskamp mot de egna folken", konstaterar Joakim Andersen.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ras och IQ mer tabu än pedofili och incest

Värsta man kan tycka – trots att det är sant. Slår frågan om "huruvida pedofili är skadligt" i färsk studie.0 

Ekonominyheter

94 procent väljer rörlig ränta – räknar med Riksbanken

"Exceptionellt hög nivå.". Tros bero på förväntningar om sänkt styrränta och psykologiska orsaker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.