Bonnier-drevet mot Julia Caesar
Annika Hamrud och Niklas Orrenius.

Tidigare DN-journalist bekräftar trakasserier mot före detta kollegan

  • Niklas Orrenius jagar pensionärer med oanmälda besök i deras hem för att "ställa frågor"
  • Vägrar själv att svara på frågor när Fria Tider ringer honom: Slänger istället på luren
  • Annika Hamrud bekräftar "i sak" det Julia Caesar skriver i sin text
Publicerad 31 augusti 2015 kl 15.07

Media. Den frilansande tidigare DN-journalisten Annika Hamrud bekräftar idag för Fria Tider att man jagat den före detta DN-kollegan "Julia Caesar" utanför hennes hem.
– Jag har åkt hem till henne och ringt på hennes dörr, säger hon till Fria Tider.

Dela artikeln

Vem är Julia Caesar?

Julia Caesar är ett alias som en anonym tidigare journalist, anställd av DN från 1970-talet fram till tidigt 90-tal, använder sig av när hon skriver krönikor och böcker.

Julia Caesar är starkt kritisk till den förda invandringspolitiken i Sverige, något som hon bland annat tar upp i sin bok "Världsmästarna : när Sverige blev mångkulturellt ".

Det var nu i helgen som den invandringskritiska signaturen "Julia Caesar", före detta journalist på tidningen Dagens Nyheter, skrev en krönika på webbsidan snaphanen.dk där hon berättade om hur journalister från hennes tidigare arbetsgivare vid upprepade tillfällen ringt, skickat mejl och till och med sökt upp henne i hennes eget hem.

Att DN jagar henne utanför hennes hem, ringer på hennes dörr och skickar ut folk som ställer sig och stirrar in genom fönstren till hennes hem har den 70-åriga skribenten och författaren tolkat som att man försöker skrämma henne till tystnad.

"Sveriges största morgontidning - DN - försöker tysta mig med vilka medel som helst.", skrev hon på Twitter i samband med att krönikan publicerades.

De två journalister som framförallt pekas ut i krönikan är Annika Hamrud, en frilansande journalist som tidigare arbetat på DN, samt DN-journalisten Niklas Orrenius. När Fria Tider ringer upp Hamrud under måndagen bekräftar hon att hon och Orrenius jagat den 70-åriga före detta kollegan.

– Vi har oberoende av varandra försökt, vad blir det, ungefär fyra gånger under ett år, säger hon.

Så uppgifterna som hon publicerar i sin krönika, det är korrekt alltså? Du kan intyga det?
– Inte sättet som hon beskriver det. Jag har skickat ett mail, fast jag vet inte om hon fick det, sedan har jag besökt och ringt på en gång.

Du har varit utanför hennes bostad?
– Jag har åkt hem till henne och ringt på hennes dörr, men hon var inte hemma.

Så i sak är det korrekt det hon skriver?
– I sak. Jag sade till dig exakt vad som stämmer. Jag har skickat ett mail, fast jag visste inte om det kom fram. Jag har ringt på hennes dörr, hon var inte hemma.

Och då var du där tillsammans med någon annan, när du ringde på dörren?
– Har det någon betydelse?

Det har väl betydelse hur många man är som dyker upp utanför en 70-årig kvinnas dörr och ringer på?
– Men hon var ju inte hemma? Varken jag eller Niklas är särskilt skrämmande personer, så det är ingen fara. Så ha det så bra, hej hej!

Men uppenbarligen har hon ju en annan uppfattning?
– *Klick*.

Fria Tider har även pratat med Niklas Orrenius, men han är inte pigg på att svara på frågor och får inte ur sig så mycket mer än att det är "bisarrt".

– Jag pratade med säkerhetsavdelningen på DN och jag nöjer mig med att hänvisa till ett Twittermeddelande där jag förklarar hur jag ser på det här och att det är bisarrt och så.

I inlägget på Twitter skriver Orrenius bland annat att han tycker det är "lite läskigt att så många verkar köpa hennes ord rakt av", men när Fria Tiders journalist frågar honom vad det är av det hon skriver som är felaktigt vill han inte svara på frågan.

– Jag får tacka för samtalet, säger han och lägger på luren.

Under hösten 2014 försvarade Niklas Orrenius det kriminella vänsternätverket Researchgruppen, som gjort sig kända för att begå brott för att jaga invandringskritiker åt Bonnierkoncernen. Gruppens frontfigur, Martin Fredriksson, är dömd för att ha misshandlat meningsmotståndare med järnrör och den yngre förmågan Carl Tullgren är även han dömd för flera våldsbrott.

"Jag är stolt över att vara kollega med Researchgruppen – de har stor yrkesskicklighet", skrev Orrenius på Twitter.

Fria Tider hade tänkt fråga Orrenius om detta uttalande och vad han menar med att den kriminella grupperingen har "stor yrkesskicklighet", men fick alltså aldrig möjlighet till det.

Dagens Nyheter och systertidningen Expressen var redan innan man inledde ett samarbete med Researchgruppen kända för sitt samröre med våldsdömda vänsterextremister. Vänsterextremisten Jacques Wallner, numera redaktör på DN, är exempelvis dömd för att under 1980-talet ha knivdödat en politisk meningsmotståndare utanför Berns salonger i Stockholm.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.