Bonnier-drevet mot Julia Caesar
UTREDS: Efter att Fria Tider klarlagt den 28-årige göteborgarens identitet utreds han nu för olaga hot.

Han hotar döda Julia Caesar efter Expressens hembesök

Publicerad 4 september 2015 kl 18.01

Inrikes. Kort efter att journalisterna Niklas Orrenius och Annika Hamrud bekräftat att de gjort oanmälda hembesök hos Julia Caesar valde en 28-årig svensk hiphopartist att själv hota med att besöka den invandrings­kritiska 70-åringen – för att slå ihjäl henne. Efter att Fria Tider spårat upp artisten – som skrev från ett anonymt konto – inleder polisen nu en förundersökning om brott.
 – Vi rubricerar det som olaga hot, säger Malin Goldbeck vid polisen i Stockholm till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

© F. Fougathin

Soran Ismail förnekar att han känner 28-åringen bakom inlägget.

© Youtube

Karin Olsson försvarar uthängningen. Risken för hot "är en polisiär fråga", enligt henne.

Det var under sitt anonyma alias "Jeppe Stuk" som en 28-årig hiphopartist och antirasist bosatt i centrala Göteborg valde att mordhota Julia Caesar. Hotet lade han upp på Twitter kort efter att de båda Bonnier­journalisterna Niklas Orrenius och Annika Hamrud gått ut och bekräftat att de gjort oanmälda påhälsningar i den 70-åriga pensionärens hem.

"ge mig julia caesars riktiga namn. Så ska vi se hur hon hanterar en riktig påhälsning" skrev 28-åringen i ett Twitter-meddelande till Niklas Orrenius och till komikern och vänsterprofilen Soran Ismail.

"Ser jag hon julia caesar ska jag ge henne en armbåge i ansiktet tills det är mjukt som skumgummi, jävla ynkliga sd fitta", fortsatte 28-åringen.

När Fria Tider under torsdagen försöker nå 28-åringen på hans mobiltelefon möts vi av ett långt antal signaler och hamnar så småningom i en telefonsvarare. Vi talar in ett meddelande men han ringer inte tillbaka.

Släppte singel
Så sent som 2012 släppte 28-åringen en singel med den skånske hiphopartisten "Tay Tay" och på Twitter har han haft långvarig kontakt med komikern Soran Ismail. När Fria Tider kontaktar Ismail förnekar han dock att han känner 28-åringen.

"vi känner inte varandra mig veterligen. Är väl ett anonymt konto ? Kan ju såklart va en gammal mattelärare", skriver Ismail.

Efter att Fria Tider läst upp hotet från "Jeppe Stuk" för polisen i Stockholm väljer handläggaren som tar emot samtalet, Malin Goldbeck, att presentera ärendet för en förundersökningsledare. Hon återkommer sedan.

– Jag har talat med förundersökningsledaren. Vi bedömer att det meddelandet utgör olaga hot, säger Goldbeck.

Kvinnan bakom pseudonymen Julia Caesar vill själv inte kommentera hoten eftersom hon har fått instruktioner från polisen att låta bli. Men hon är inte förvånad över utformningen och karaktären i den twittrande antirasistens meddelande:

– Ett nydanande inlägg i debatten, en röst ur folkdjupet i den humanitära stormakten Sverige, säger den idag 70-åriga kvinnan till Fria Tider.

"Förtjänar att få svara för sig"
I en intervju med Journalisten förklarar Expressens kulturchef Karin Olsson att hennes tidning inte gör någon bedömning av risken för hot och våld när de hänger ut invandringskritiker.

– Det är en polisiär fråga. För oss handlade det om publicistisk bedömning, säger hon till Journalisten.

I slutet av 2013, när Expressen hängde ut ett stort antal personer som skrivit invandringskritiska kommentarer, slutade det med ett bombdåd mot en av de utpekade personerna. Men Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattsson försvarar de ständiga uthängningarna.

"Den som massdistribuerar artikelkommentarer som hetsar mot flyktingar och invandrare förtjänar att få svara för sig", skriver han om uthängningen av Julia Caesar på sin blogg.

Artikeln är rättad.


Nyheter från förstasidan

Morgan Johansson: "På måndag kan vi ha en stor politisk kris"

Kommer ha "mycket stort antal" samtal i helgen. "Men det är inte alls självklart att det går" att lösa situationen.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.