USA och Iran
Nawres Waleed Hamid.

"Dödade amerikanen" som USA hämnades var irakier

Publicerad 9 januari 2020 kl 12.49

Utrikes. Donald Trump motiverade lönnmordet på den iranske generalen Qasem Soleimani med att en amerikansk militärkonsult dödats i en robotattack i Irak. Nu har konsulten – som visade sig heta Nawres Waleed Hamid – begravts på en muslimsk kyrkogård i Sacramento.

Gilla artikeln på Facebook

Brittiska Daily Mail beskriver Nawres Waleed Hamid, 33, som "mannen vars död kan trigga igång tredje världskriget".

Den 27 december dödades han i en raketattack mot en militärbas i Kirkuk i norra Irak där han arbetade som lingvist anställd av det amerikanska företaget Valiant Integrated Services.

I attacken, som USA anklagar en iranskstödd milisgrupp för att ligga bakom, skadades också flera koalitionssoldater.

Nawres Waleed Hamids död, och de våldsamma protesterna vid USA:s ambassad i Bagdad, fick Vita huset att agera genom att i slutet av förra veckan lönnmörda den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani, som ses som en folkhjälte i sitt hemland.

Attacken har fått situationen att snabbt eskalera och Iran har bland annat svarat med att skicka robotar mot amerikanska militärbaser i Irak.

Enligt Daily Mail var Nawres Waleed Hamid född i Irak, men han erhöll amerikanskt medborgarskap år 2017. Han kom till USA tillsammans med sin fru år 2011 för att studera informationsvetenskap vid American River College i Kalifornien.

Waleed Hamid begravdes i helgen på en muslimsk begravningsplats i Sacramento i norra Kalifornien, skriver The Sacramento Bee.


Ekonominyheter

FI inleder ärende mot skandalbanken – igen. Misstänks för brott mot marknadsmissbruksförordningen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0