Revolutionära fronten

Domarens tabbe friade vänsterextremister – nu överklagas domen

Publicerad 7 maj 2014 kl 13.43

Lag & Rätt. Den friande domen mot medlemmar i Revolutionära Fronten (RF) i mitten av april har överklagats av åklagaren, som bland annat påpekar att vänsterextremisterna friades för en misshandel eftersom rätten blandade ihop två datum.

Gilla artikeln på Facebook

Fyra av de sex vänsterextremister som åtalades i Västerås friades helt av tingsrätten den 14 mars.

Trots omfattande bevisning ledde ingen av de åtalspunkter som gällde misshandel och försök till mordbrand till fällande dom. Istället dömdes två av RF-medlemmarna för mindre förseelser.

Igår lämnade kammaråklagare Helena Lundgren in sin överklagan till hovrätten. Hon konstaterar att tingsrätten "uppenbart misstagit sig" när extremisterna friades för den första åtalspunkten, som gällde en brutal misshandel av en meningsmotståndare och hans flickvän i Eskilstuna.

Domaren gjorde nämligen bedömningen att en poliskontroll i Västerås gav de åtalade ett alibi för den aktuella tidpunkten – trots att kontrollen i själva verket skett en månad tidigare. Trots att brottsoffret kunde peka ut gärningsmännen, och trots att bevisningen innehöll chattloggar där RF-medlemmarna öppet skröt om våldsdådet, friades de helt.

Åklagaren överklagar även de friande domarna för andra åtalspunkter som bland annat rör misshandel, försök till mordbrand och skadegörelse.


USA-kravallerna
Sveriges nya adel

Hovrätten friar: Orimligt kräva att invandrare ska följa svensk lag. Kan man inte svenska så kan man ju inte läsa lagar, resonerar domstolen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Finsk forskare: Då blir svenskarna minoritet i sitt eget land

Hans studie visar skräckutvecklingen. "Kan stoppas, men det kommer att kräva radikala förändringar."0 

Ekonominyheter

"Går inte att reglera". Nu blir transaktioner med kryptovaluta förbjudet i landet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0