Mordet på Tommie Lindh
Abubaker Mohamad Awad gjorde grimaser framför kameran när han greps för mordet.

Dömde Tommie Lindh-mördaren överklagar – vill frias

Publicerad 2 november 2020 kl 14.45

Inrikes. Abubaker Mohamad Awad överklagar nu tingsrättens dom mot honom för mordet på Tommie Lindh. Afrikanens advokat vill att han ska frias, bland annat från mordet och en av våldtäkterna.

Gilla artikeln på Facebook

Ångermanlands tingsrätt dömde den 19 oktober Abubaker Mohamad Awad, 23, till livstids fängelse för det brutala knivmordet på 19-årige Tommie Lindh i Härnösand i våras.

Han dömdes också för två fall av våldtäkt mot Tommie Lindhs väninna och för att ha misshandlat en annan manlig kamrat till henne.

Av polisens förundersökning framgick att mordet föregicks av att Abubaker hade blivit kränkt av att den svenske 19-åringen hade en SD-keps på en hylla, och kommit med anklagelser om "rasism".

Nu har afrikanens advokat, Elina Eliasson, överklagat domen till hovrätten. Eliasson vill att Abubaker Mohamad Awad frikänns från ansvar för mord, försök till grov misshandel, grovt olaga hot samt ett fall av våldtäkt.

Enligt advokaten är den våldtagna kvinnans uppgifter inte tillförlitliga, bland annat eftersom det inte framgick av larmsamtalen att hon hade blivit våldtagen.

Vidare hävdar advokaten att Abubaker Mohamad Awad agerade i nödvärn när han dödade Tommie Lindh. Enligt överklagandet blev Abubaker "knivhotad" av Tommie Lindh genom att 19-åringen hotade att döda honom om han inte var kvar i lägenheten och på madrassen där.

"Under alla omständigheter har omständigheterna varit sådana att Awad svårligen kunnat besinna sig. I vart fall innebär aktuella omständigheter att gärningen ska rubriceras som dråp", skriver advokaten i överklagandet.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Allt tyder på att Sverige får ny regering

På måndag nästa vecka hålls misstroendevoteringen. SD, M och KD ställer upp på Vänsterpartiets misstroendeförklaring.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Annie Lööf rasar mot V: "Krokar arm med SD"

Anklagar V för att vilja "ställa till kaos".. "Det är Nooshi Dadgostar som har fullt ansvar för den här situationen."0 

Ett års fängelse för Korankvinnan

Ledde mobben vid upploppet i Malmö.. Ytterligare sex personer döms för inblandning.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0