Mordet på Tommie Lindh
Abubaker Mohamad Awad gjorde grimaser framför kameran när han greps för mordet.

Dömde Tommie Lindh-mördaren överklagar – vill frias

Publicerad 2 november 2020 kl 14.45

Inrikes. Abubaker Mohamad Awad överklagar nu tingsrättens dom mot honom för mordet på Tommie Lindh. Afrikanens advokat vill att han ska frias, bland annat från mordet och en av våldtäkterna.

Gilla artikeln på Facebook

Ångermanlands tingsrätt dömde den 19 oktober Abubaker Mohamad Awad, 23, till livstids fängelse för det brutala knivmordet på 19-årige Tommie Lindh i Härnösand i våras.

Han dömdes också för två fall av våldtäkt mot Tommie Lindhs väninna och för att ha misshandlat en annan manlig kamrat till henne.

Av polisens förundersökning framgick att mordet föregicks av att Abubaker hade blivit kränkt av att den svenske 19-åringen hade en SD-keps på en hylla, och kommit med anklagelser om "rasism".

Nu har afrikanens advokat, Elina Eliasson, överklagat domen till hovrätten. Eliasson vill att Abubaker Mohamad Awad frikänns från ansvar för mord, försök till grov misshandel, grovt olaga hot samt ett fall av våldtäkt.

Enligt advokaten är den våldtagna kvinnans uppgifter inte tillförlitliga, bland annat eftersom det inte framgick av larmsamtalen att hon hade blivit våldtagen.

Vidare hävdar advokaten att Abubaker Mohamad Awad agerade i nödvärn när han dödade Tommie Lindh. Enligt överklagandet blev Abubaker "knivhotad" av Tommie Lindh genom att 19-åringen hotade att döda honom om han inte var kvar i lägenheten och på madrassen där.

"Under alla omständigheter har omständigheterna varit sådana att Awad svårligen kunnat besinna sig. I vart fall innebär aktuella omständigheter att gärningen ska rubriceras som dråp", skriver advokaten i överklagandet.


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Vetenskap

Så blev människan ett landdjur. Uppsalaforskare studerade hur dagens benmärg uppstod.0 

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0