KD-ledaren Ebba Busch och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

Buschs känga till MP: "Våldtäktsoffer riskerar att möta sina förövare på gatan"

Publicerad 22 oktober 2020 kl 20.10

Politik. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch kräver hårdare tag mot kriminella som ger sig på kvinnor och vill att fler brottslingar hamnar i fängelse. Det säger hon i en debatt mot jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP) idag.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en tv-debatt i Expressen mellan de båda politikerna som Ebba Busch riktar hård kritik mot hur regeringen hanterar våldsbrottsligheten och bristen på anstaltsplatser i Sverige.

– Vi har tusentals dömda brottslingar i Sverige som borde sitta i fängelse, men som går fria, och regeringen har ingen vettig plan för hur de ska sitta bakom lås och bom, säger KD-ledaren i debatten.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen menar dock att det "absolut viktigaste" är att försöka förändra normer och värderingar så att män slutar med våld.

– Vi måste prata om normer, hur vi beteer oss mot varandra, och motverka de destruktiva mansnormer som finns i samhället som vi vet leder till ökat våld, invänder hon.

– Vi måste se till att det här våldet får ett slut. Inte bara jobba i kedjan där brotten har begåtts, utan också se till att män slutar utöva våld mot kvinnor.

Det är något som Ebba Busch tycker är en felaktig prioritering. Hon anser att det viktigaste är att de som begår och döms för brott hamnar i fängelse, något som hon menar att regeringen inte har någon plan för.

– Det är våldtäktsoffer som riskerar att möta sina förövare på gatan och ditt svar är att vi ska prata mer om normer och värderingar? påpekar Ebba Busch.

Kristdemokraterna har bland annat föreslagit att fängelsedömda som är utländska medborgare får avtjäna sina straff i hemlandet och att fler kriminella placeras på anstalter i andra länder.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Liberal ex-president döms till fängelse för korruption

Sarkozy mutade domare. Döms till tre års fängelse, varav två år villkorligt.0 

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur

Skattefinansierad talboksinläsare somnade mitt i boken. Snarkade ljudligt under ”Natt i Caracas” av Karina Sainz Borgo.0 

Disney varnar för rasism i "Mupparna". Klassiska serien klassas som "stötande innehåll".0