KD-ledaren Ebba Busch och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

Buschs känga till MP: "Våldtäktsoffer riskerar att möta sina förövare på gatan"

Publicerad 22 oktober 2020 kl 20.10

Politik. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch kräver hårdare tag mot kriminella som ger sig på kvinnor och vill att fler brottslingar hamnar i fängelse. Det säger hon i en debatt mot jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP) idag.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en tv-debatt i Expressen mellan de båda politikerna som Ebba Busch riktar hård kritik mot hur regeringen hanterar våldsbrottsligheten och bristen på anstaltsplatser i Sverige.

– Vi har tusentals dömda brottslingar i Sverige som borde sitta i fängelse, men som går fria, och regeringen har ingen vettig plan för hur de ska sitta bakom lås och bom, säger KD-ledaren i debatten.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen menar dock att det "absolut viktigaste" är att försöka förändra normer och värderingar så att män slutar med våld.

– Vi måste prata om normer, hur vi beteer oss mot varandra, och motverka de destruktiva mansnormer som finns i samhället som vi vet leder till ökat våld, invänder hon.

– Vi måste se till att det här våldet får ett slut. Inte bara jobba i kedjan där brotten har begåtts, utan också se till att män slutar utöva våld mot kvinnor.

Det är något som Ebba Busch tycker är en felaktig prioritering. Hon anser att det viktigaste är att de som begår och döms för brott hamnar i fängelse, något som hon menar att regeringen inte har någon plan för.

– Det är våldtäktsoffer som riskerar att möta sina förövare på gatan och ditt svar är att vi ska prata mer om normer och värderingar? påpekar Ebba Busch.

Kristdemokraterna har bland annat föreslagit att fängelsedömda som är utländska medborgare får avtjäna sina straff i hemlandet och att fler kriminella placeras på anstalter i andra länder.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Befolkningsbytet

Nyheter från förstasidan

Medias mörkläggning och censur tros ha gett Biden segern

Ny mätning visar. Allmän kännedom om skandalen skulle ha gett Biden 10 procent färre röster.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Svenskt rymdinstrument ska leta liv på Jupiters månar. "Vore fantastiskt identifiera något slags spår av liv."0 

Svenska astronomer: Vi har hittat mystiska radiosignalernas källa. Regelbundna "meddelandena" från yttre rymden har gäckat forskarna i åratal.0 Plus

Kultur