Gruppvåldtäkten i Visby

Efter gruppvåldtäkten: Etablissemanget varnar för gotländsk rasism

Publicerad 9 oktober 2016 kl 10.41

Inrikes. Efter den uppmärksammade gruppvåldtäkten mot en rullstolsbunden kvinna i Visby uppmanar tunga företrädare för etablissemanget den gotländska allmänheten att bita ihop och acceptera den nya verklighet som politikerna har skapat på ön.

Gilla artikeln på Facebook

"Det krävs kloka medborgare nu" lyder uppmaningen från landshövding Cecilia Schelin Seidegård och regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) på Helagotland.se.

Politikerna säger att de aldrig kommer att acceptera "medborgargarden" för att skapa trygghet på Gotland. Istället är receptet att reglera vad man kallar den svenska "mansnormen".

–  Det som nu behöver ske är att vi får en samtyckes­lagtiftning, och att vi på allvar börjar arbeta mot den destruktiva mansnorm som bygger på dominans och erövring, och som inte minst tar sig uttryck i rasisternas retorik om att försvara "sina" kvinnor, säger kommunfullmäktige­ledamoten Elin Bååth till webbplatsen.

Landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård berömmer samtidigt Helagotland.se för att man så tydligt samarbetat med politikerna på ön i invandringsfrågor. När Fria Tider 2012 skrev om Schelin Seidegårds arbete för att göra det då nästan helt svenska Gotland till en mångkulturell ö var kritiken häftig på nätet, och politikerna gick gemensamt ut på den gotländska webbplatsen och fördömde väljarnas missnöje.

"Vår landshövding, Cecilia Schelin Seidegård, har blivit hårt attackerad efter att ha berättat om en strategi för att locka fler invandrare att bosätta sig på Gotland. Vi som undertecknat detta trodde att vi på Gotland, och i Sverige, hade kommit längre 2012 än att dela in befolkningen i 'nyttiga' respektive 'onyttiga'", skrev politikerna i ett gemensamt upprop.

En viktig kritik mot politikernas beslut var just risken för gruppvåldtäkter, bidragsberoende och andra kulturella egenskaper som invandrarna fört med sig till andra delar av Sverige från tredje världen.

Mats Pettersson, redaktionschef Helagotland.se, stämmer in i makthavarnas uppläxning av gotlänningarna och manar till tysthet, återhållsamhet och besinning.

– Det är ett vidrigt brott som den här rullstolsburna kvinnan berättar om, men samtidigt kan vi inte acceptera lynchmobbar och medborgargarden som tar lagen i egna händer. Att poliser, åklagare och journalister hotas i sin tjänsteutövning är ytterst ett hot mot vår demokrati, säger han.


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Metoo-domare friar skyldig AFA-aktivist

Frikänns trots erkännande. Tingsnotarien Nanna Holmgren, 27, ogillar åtalet mot den kvinnliga vänsterextremisten.0 

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0