Terrordådet i Orlando
DN:s chefredaktör Peter Wolodarski satsar på vänsterliberal så kallad agendasättande journalistik.

Efter terrordådet: DN till attack mot Trump och "högerpopulister"

Publicerad 13 juni 2016 kl 18.35

Media. Efter att IS-mannen Omar Mateen dödat minst 50 personer på en gayklubb i Orlando väljer Dagens Nyheter nu att gå till våldsam attack mot Donald Trump och andra "högerpopulister" som tidigare har varnat för muslimsk terrorism.

Gilla artikeln på Facebook

Minst 50 personer dödades när IS-terroristen Omar Mateen gick till attack mot en gayklubb i Florida under söndagen.

Nu reagerar den svenska vänstertidningen Dagens Nyheter kraftigt på attentatet – genom att angripa den republikanske presidentkandidaten Donald Trump.

DN.s utrikeskommentator Michael Winiarski konstaterar att "IS och Trump jublar i kapp över massmordet".

"Det är en märklig allians som vi nu ser konturerna av: Islamiska staten och Donald Trump jublar i kapp över massmordet på en gayklubb i Florida. Men egentligen är det inte så förvånande, eftersom båda lever på splittring och hat", skriver Winiarski och konstaterar att problemet inte har med islam att göra utan berodde på USA:s vapenlagar.

"Av flera uppgifter att döma var Omar Mateen en psykiskt instabil person, och han kan mycket väl ha handlat mer utifrån personligt hat än styrd av islamistisk ideologi."

Att Donald Trump kräver hårdare tag mot muslimsk terrorism har heller inte gått DN:s kulturskribent Johan Hilton förbi. Hilton varnar för att dåden kommer att utnyttjas av Trump, SD och andra "högerpopulistiska element för att piska upp rädsla".

Han konstaterar vidare att terrordådet inte har med islam att göra utan att "det våld som allmänt riktar sig mot hbtq-personer sträcker sig långt bortom Koranen och Bibeln".

"Snarare ingår det i en långvarig tradition som förenar öst med väst, historien med nutiden. Och som på sätt och vis har med religion att göra, men bara som förevändning för att straffa någon som utmanar den rådande sexualmoraliska ordningen", skriver Johan Hilton.


M efter Reinfeldt

Från öppna hjärtan till bidragstak. Riksdagsmannen berättar för Fria Tider Plus om Moderaternas långa och svåra väg tillbaka till verkligheten.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Rymdbolag satte nytt satellitrekord. 143 satelliter skickades upp på en och samma raket.0 

Forskare kräver omedelbart 5G-stopp: "Kan skada hälsan". Tunga kravet – efter cancerlarmen.0 Plus

Kultur

Satirtecknaren Hans Lindström död. Drev hejdlöst med mångkulturella Sverige under sista åren.0 

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0