Israels plan för palestinierna

Egypten misstänks bygga flyktingläger vid gränsen till Gaza

Publicerad 27 februari 2024 kl 17.10

Utrikes. Egypten bygger murar runt ett område utanför gränsstaden Rafah i Gaza. Det misstänks att det som byggs är tänkt bli ett flyktingläger för palestinier – något som Egypten dock tillbakavisar, rapporterar SVT Nyheter.

Dela artikeln

Det handlar om ett 16 kvadratkilometer stort område nära Rafah, där murar och andra strukturer har byggts.

Trots rykten om ett potentiellt flyktingläger för fördrivna palestinier förnekar Egypten detta och hävdar att området ska användas som ett "logistiskt centrum" för "humanitära hjälpsändningar".

Människorättsorganisationen Sinai Foundation ifrågasätter dock Egyptens påståenden och anser att det nya bygget är en förberedelse för att ta emot palestinska flyktingar. Wall Street Journal rapporterar att myndighetskällor indikerar att stora mängder tält har transporterats till platsen. Dessutom betonar personer som BBC pratar med att områdets omfattning och bristen på involvering från hjälporganisationer tyder på att det inte handlar om koordinering av hjälpsändningar.

Från den israeliska regeringens håll har man flera gånger signalerat att man planerar en etnisk rensning av Gaza och att man gärna skickar vidare de fördrivna palestinierna till länder i västvärlden.

Egypten får ett stort bistånd av USA för att vara Israel till lags, en miljardsumma som kan anpassas vid behov.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

USA:s inflation fortsätter öka – mer än väntat

Vänder uppåt igen.. Börserna faller och förväntningarna på räntesänkningar minskar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.