Israels plan för palestinierna
Benjamin Netanyahu.

Netanyahu vill se "frivillig migration" från Gaza

Publicerad 26 december 2023 kl 13.20

Utrikes. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu driver på för genomföra "frivillig migration" av palestinierna i Gaza till andra länder. Det rapporterar Anadolu Ajansi med hänvisning till israelisk media.

Dela artikeln

Enligt tidningen Israel Hayom diskuterade Netanyahu saken under ett slutet möte med parlamentsledamöterna från hans regerande koalition Likud.

– Vårt problem är vilka länder som är villiga att absorbera [Gazaborna], och vi jobbar på det, uppges premiärministern ha sagt.

Danny Danon från Likud påpekade under mötet att det finns länder där man faktiskt tagit upp denna fråga, exempelvis den kanadensiska invandringsministern Marc Miller och USA:s före detta FN-ambassadör Nikki Haley, som kandiderar i presidentvalet 2024.

Han tillade att Israel måste bilda en kommitté för att följa upp frågan och säkerställa att alla Gazabor som vill flytta till ett tredje land kan göra det.

Både den palestinska myndigheten och Hamas fördömer planen efter medierapporterna om mötet, enligt Anadolu Ajansi.

"Netanyahus erkännanden rörande fördrivningen av vårt folk är ett nytt slag för de länder som stöder honom i folkmordskriget på Gazaremsan", uppger det palestinska utrikesministeriet i ett uttalande.

En läckt israeliskt regeringsrapport från i oktober avslöjade en plan på att etniskt rensa Gazaremsan och skicka befolkningen till bland annat Europa och Kanada.

Kanadas liberala premiärminister Justin Trudeau meddelade nyligen att han är redo att hjälpa Israel att ta emot fördrivna palestinier från Gaza:


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lämnar SD efter Expressens bluffdrev

Tog skämt ur sitt sammanhang. Nu lovar Alexander Edbom att stämma vänstertidningen.0 

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.