Israels plan för palestinierna

Israel: Vi kommer fördriva Gazaborna – oavsett vad USA säger

Publicerad 4 januari 2024 kl 14.40

Utrikes. Till och med USA anser att Israel går väl långt i sina planer på att tömma Gazaremsan på dess befolkning. Men israeliska ministrar uppger att de inte bryr sig om invändningarna från Washington.

Dela artikeln

Den israeliska regeringen söker nu aktivt efter länder som man kan skicka Gazas befolkning till efter att området, med drygt 2 miljoner invånare, blivit etniskt rensat.

Tidigare har europeiska länder och Kanada lyfts fram som potentiella mål för "absorbering" av den arabiska populationen.

USA:s regering – som i de flesta fall gör allt för Israel – har dock markerat mot denna plan och tycker att den är lite väl magstark.

Israels säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir besvarar kritiken i ett inlägg på X. Han förklarar att han verkligen uppskattar USA, men att Israel inte är "en av stjärnorna på den amerikanska flaggan". Regeringen kommer istället att göra det som är "bäst för Israel" och se till att åtminstone "hundratusentals" palestinier fördrivs från Gaza.

USA har markerat mot uttalanden i denna riktning från Itamar Ben-Gvir och Israels finansminister Bezalel Smotrich, som vill tömma hela Gazaremsan.

Retoriken om etnisk rensning är "inflammatorisk och oansvarig", enligt amerikanska UD:s talesman Matthew Miller. Han understryker att USA:s "tydliga, konsekventa och otvetydiga" ståndpunkt är att "Gaza är palestinsk mark och kommer att förbli palestinskt mark" – dock utan framtida Hamas-styre, rapporterar France 24.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lämnar SD efter Expressens bluffdrev

Tog skämt ur sitt sammanhang. Nu lovar Alexander Edbom att stämma vänstertidningen.0 

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.