Estoniakatastrofen

Ekre-politiker: Vi kommer utreda Estonia med eller utan Sverige

Publicerad 8 oktober 2020 kl 15.42

Inrikes. Om den svenska regeringen beslutar sig för att fortsätta mörka om Estonia och inte undersöka vraket så kommer Estland att göra det på egen hand. Det uppger EU-parlamentarikern Jaak Madison från det estniska regeringspartiet Ekre.

Dela artikeln

Det är i en intervju med Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand som Jaak Madison beskriver hur man i Estland ser på det nyupptäckta hålet i Estonias skrov.

Ekre beskrivs i svensk media som ett "högerextremt" eller "högerpopulistiskt" parti, men i Estland är partiet en del av regeringen och har tunga ministerposter. En av dem är inrikesminister Mart Helme, som driver på för att Estland ska genomföra dykningar vid vraket.

Jaak Madison konstaterar att Ekre inte har några personer i sin ledning som var med på 90-talet när Estonia förliste, och att man därför – till skillnad från de vänsterliberala partierna – inte har något intresse av att fortsätta mörkläggningen kring katastrofen.

Kasselstrand frågar Madison om Estland kan komma att gå vidare med en utredning på egen hand om den svenska regeringen vägrar gå med på att undersöka vraket.

– Absolut, svarar Madison och fortsätter:

– Det är en för stor fråga nu och jag kan inte tänka mig att regeringen skulle besluta sig för att inte starta en utredning bara för att den svenska regeringen inte gillar idén. Så jag tror att de måste gå vidare med det här. För vårt parti skulle det bli en stor politisk skandal om vi skulle gå med på att inte starta en ny utredning.

Han konstaterar också att Sverige inte kan göra något åt vad estniska medborgare gör på platsen där Estonia ligger.

– Om åklagaren i Sverige säger att det inte är möjligt att dyka ner till vraket så kan vi svara: Madame, du har visserligen rätt till din egen åsikt, men ni kan bara utreda era egna medborgare. Ni kan ställa den svenska dokumentärfilmaren som gjorde de nya fynden inför rätta och försöka skada honom. Men ni kan inte göra något officiellt mot medborgare i andra länder. De lagar som ni stiftat på tvivelaktiga grunder är ert eget problem.

Enligt Jaak Madison har svenska makthavare allt att frukta av att sanningen om Estonia kommer fram.

– Om det kommer ut nu att svenska politiker var ansvariga för katastrofen eftersom de genomförde vapentransporter som Ryssland till varje pris försökte stoppa, då finns risken att de kommer att åtalas som ansvariga för åtminstone 852 dödsfall, plus de personer som räddades från fartyget men som sedan försvann, säger han.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.