Skogsbränderna i Sverige
Dan Eliasson, MSB.

Eliasson slår ifrån sig kritiken – lägger ansvaret hos "lokala räddningsledare"

Publicerad 28 juli 2018 kl 14.00

Utrikes. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kritiseras för att inte ha reagerat tillräckligt snabbt mot skogsbränderna i Sverige. MSB-chefen förnekar dock ansvar, och lägger det på de lokala räddningstjänsterna ute i landet. De kan ha "svårt att förstå" stora bränder, säger han i SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Det hann inte gå lång tid förrän den nya myndighet som Dan Eliasson, som tidigare bland annat varit rikspolischef, hamnade i blåsväder.

MSB, som han nu bossar över, har fått hård kritik från flera håll för att myndigheten inte reagerat snabbt och bra nog mot skogsbränderna.

Aud Sjökvist, särskild utredare efter Västmanlandbranden 2014, kallar krisberedskapen för "bedrövlig" och menar att MSB under bränderna varit "passiva".

När Dan Eliasson besökte SVT:s Morgonstudion i torsdags påpekade programledaren bestämt att "det är ändå ni som har ansvaret i den här typen av stora kriser, i flera dagar trappades bränderna upp".

– Nej, det där är faktiskt fel. Det är alltid den lokala räddningstjänsten som har ansvaret för insatserna, säger Dan Eliasson.

Enligt Eliasson är MSB:s ansvar i stället att stötta och hjälpa till när länsstyrelserna behöver och begär stöd.

När Dan Eliasson sedan åter får frågan om han förstår kritiken och tänker göra någonting åt problemet, fortsätter han framhäva att ansvaret ligger hos den lokala räddningstjänsten och menar att det ibland kan vara "svårt för dem att förstå" omfattningen av en skogsbrand.

MSB-chefen anser att de lokala räddningstjänsterna är dimensionerade för vardagliga händelser och inte sådana här stora bränder. Därför behövs det bland annat mer personal ute i landet, förklarar han. Samtidigt håller han med om att Sverige snabbare måste kunna vattenbomba bränder på egen hand. Han vill dock inte rakt ut säga att Sverige ska köpa egna brandplan.

– Låt oss prata med de lokala räddningsledarna, de som varit ansvariga för de här olika bränderna, och vilken kapacitet de vill ha inför nästa sommar, svarar han på frågan om Sverige ska ha egna flygplan och vad som kan göras annorlunda i framtiden.


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lamotte: Tamim Sultani skrek "allahu akbar" under attacken i Vetlanda

Offren berättar om terrorropet. "Tamim Sultani skrek 'Allahu akbar' innan han högg kniven i honom".0 

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Utrikes

FN-krav på basinkomst bara för kvinnor

Så föreslås fattiga kvinnor kompenseras för pandemin.. Basinkomst specifikt riktad till kvinnor ska "minska klyftorna", enligt globala organisationen.0 

Fidesz lämnar EU-grupp efter påtryckningar från M och KD

Orbáns högerparti tvingas lämna EPP.. Moderata glädjen: "Äntligen sätter vår partigrupp ned foten!"0 

Vetenskap

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0