Skogsbränderna i Sverige
Dan Eliasson, MSB.

Eliasson slår ifrån sig kritiken – lägger ansvaret hos "lokala räddningsledare"

Publicerad 28 juli 2018 kl 14.00

Utrikes. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kritiseras för att inte ha reagerat tillräckligt snabbt mot skogsbränderna i Sverige. MSB-chefen förnekar dock ansvar, och lägger det på de lokala räddningstjänsterna ute i landet. De kan ha "svårt att förstå" stora bränder, säger han i SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Det hann inte gå lång tid förrän den nya myndighet som Dan Eliasson, som tidigare bland annat varit rikspolischef, hamnade i blåsväder.

MSB, som han nu bossar över, har fått hård kritik från flera håll för att myndigheten inte reagerat snabbt och bra nog mot skogsbränderna.

Aud Sjökvist, särskild utredare efter Västmanlandbranden 2014, kallar krisberedskapen för "bedrövlig" och menar att MSB under bränderna varit "passiva".

När Dan Eliasson besökte SVT:s Morgonstudion i torsdags påpekade programledaren bestämt att "det är ändå ni som har ansvaret i den här typen av stora kriser, i flera dagar trappades bränderna upp".

– Nej, det där är faktiskt fel. Det är alltid den lokala räddningstjänsten som har ansvaret för insatserna, säger Dan Eliasson.

Enligt Eliasson är MSB:s ansvar i stället att stötta och hjälpa till när länsstyrelserna behöver och begär stöd.

När Dan Eliasson sedan åter får frågan om han förstår kritiken och tänker göra någonting åt problemet, fortsätter han framhäva att ansvaret ligger hos den lokala räddningstjänsten och menar att det ibland kan vara "svårt för dem att förstå" omfattningen av en skogsbrand.

MSB-chefen anser att de lokala räddningstjänsterna är dimensionerade för vardagliga händelser och inte sådana här stora bränder. Därför behövs det bland annat mer personal ute i landet, förklarar han. Samtidigt håller han med om att Sverige snabbare måste kunna vattenbomba bränder på egen hand. Han vill dock inte rakt ut säga att Sverige ska köpa egna brandplan.

– Låt oss prata med de lokala räddningsledarna, de som varit ansvariga för de här olika bränderna, och vilken kapacitet de vill ha inför nästa sommar, svarar han på frågan om Sverige ska ha egna flygplan och vad som kan göras annorlunda i framtiden.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åtta gånger fler sjuka med vaccin än utan

Stockholm massvaccinerades. Då ökade smittspridningen med 800 procent.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0