Skogsbränderna i Sverige
En målning som symboliserade samarbetet och hade texten #together lämnades över av den polska styrkan till MSB:s Cecilia Looström.

Polska brandmännen åker hem

Publicerad 5 augusti 2018 kl 14.02

Inrikes. På lördagsmorgonen rullade 44 fordon med 139 brandmän genom Sveg på väg hem till Polen. Det två veckor långa stödet för att släcka skogsbränder hade avslutats.

Gilla artikeln på Facebook

Gregorz Borowiec, ställ­före­trädande insats­chef för den polska styrkan, sammanfattar insatsen i Sverige på följande sätt:

– Det var tufft i början, vi var inte vana vid terrängen. Men vi har fått ett enormt bemötande, både av alla vi samarbetat med och av allmän­heten. Uppslut­ningen av människor efter gatorna när vi kom var fantastiskt och en adrenalin­kick för våra brandmän som verkligen gett allt i sitt arbete.

Det engelsk­språkiga polska nyhets­programmet Poland Daily kallar insatsen den största PR-succén för Polen i Sverige de senaste tio åren.

"Våra brandmän må inte vara utbildade i genusteori men de kan släcka bränder", skriver Poland Daily.

Under fredagskvällen hölls en avtackningsceremoni på Svegs idrottsplats där den polska styrkan haft sitt läger. Och alla prisade samarbetet.

– Ni har visat oss nyttan av att samarbeta i Europa. Ni har jobbat långa dagar och er insats har gjort signifikant skillnad. Tack för ett enastående arbete, sade Cecilia Looström, avdelningschef för utveckling av beredskap på MSB.

Den polska styrkan jobbade inledningsvis med insatserna i Jämtlands län, mot slutet flyttades man över till bränderna i Färila-området. Robert Strid, räddningsledare i Gävleborg, var en av de som tackade för samarbetet och sade även:

– Nästa gång hoppas jag det är vi som kan hjälpa er.

Härjedalens kommun, länsstyrelsen i Jämtland, FRG, Försvarsmakten, Svegs IK tackade också för det polska stödet och tackades själva för samarbetet.

Gunnel Gyllander, kommunchef i Härjedalen, konstaterade att en liten kommun behöver hjälp när den ställs inför en så omfattande händelse. Hon drabbades personligen av skogsbrandens framfart.

– Vår familj var evakuerad i fem dagar. Känslan när man låser dörren och inte vet om man kan komma hem igen, den är svår att beskriva. Jag är väldigt tacksam för er insats.

Avtackningsceremonin på idrottsplatsen fick avslutas i förtid – eftersom det började regna. 


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Vetenskap

Så blev människan ett landdjur. Uppsalaforskare studerade hur dagens benmärg uppstod.0 

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0