Skogsbränderna i Sverige
En målning som symboliserade samarbetet och hade texten #together lämnades över av den polska styrkan till MSB:s Cecilia Looström.

Polska brandmännen åker hem

Publicerad 5 augusti 2018 kl 14.02

Inrikes. På lördagsmorgonen rullade 44 fordon med 139 brandmän genom Sveg på väg hem till Polen. Det två veckor långa stödet för att släcka skogsbränder hade avslutats.

Gilla artikeln på Facebook

Gregorz Borowiec, ställ­före­trädande insats­chef för den polska styrkan, sammanfattar insatsen i Sverige på följande sätt:

– Det var tufft i början, vi var inte vana vid terrängen. Men vi har fått ett enormt bemötande, både av alla vi samarbetat med och av allmän­heten. Uppslut­ningen av människor efter gatorna när vi kom var fantastiskt och en adrenalin­kick för våra brandmän som verkligen gett allt i sitt arbete.

Det engelsk­språkiga polska nyhets­programmet Poland Daily kallar insatsen den största PR-succén för Polen i Sverige de senaste tio åren.

"Våra brandmän må inte vara utbildade i genusteori men de kan släcka bränder", skriver Poland Daily.

Under fredagskvällen hölls en avtackningsceremoni på Svegs idrottsplats där den polska styrkan haft sitt läger. Och alla prisade samarbetet.

– Ni har visat oss nyttan av att samarbeta i Europa. Ni har jobbat långa dagar och er insats har gjort signifikant skillnad. Tack för ett enastående arbete, sade Cecilia Looström, avdelningschef för utveckling av beredskap på MSB.

Den polska styrkan jobbade inledningsvis med insatserna i Jämtlands län, mot slutet flyttades man över till bränderna i Färila-området. Robert Strid, räddningsledare i Gävleborg, var en av de som tackade för samarbetet och sade även:

– Nästa gång hoppas jag det är vi som kan hjälpa er.

Härjedalens kommun, länsstyrelsen i Jämtland, FRG, Försvarsmakten, Svegs IK tackade också för det polska stödet och tackades själva för samarbetet.

Gunnel Gyllander, kommunchef i Härjedalen, konstaterade att en liten kommun behöver hjälp när den ställs inför en så omfattande händelse. Hon drabbades personligen av skogsbrandens framfart.

– Vår familj var evakuerad i fem dagar. Känslan när man låser dörren och inte vet om man kan komma hem igen, den är svår att beskriva. Jag är väldigt tacksam för er insats.

Avtackningsceremonin på idrottsplatsen fick avslutas i förtid – eftersom det började regna. 


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Larmet: Kvinnliga skogsägare inte feminister

Nya genusstudien.. Kvinnorna agerar också utifrån "maskulinitetsnormer" genom att såga med motorsåg.0 

V vill fälla Löfven om marknadshyror införs

Tänker agera före sommaren.. Men för att väcka en misstroendeförklaring i riksdagen måste partiet få stöd av något annat parti.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0