Spänningarna i Europa

Enhällig SDU-kongress röstade nej till Nato

Publicerad 30 november 2014 kl 16.15

Inrikes. Det blev ett rungande nej när SDU:s kongress röstade om att ansluta Sverige till den USA-ledda militäralliansen Nato idag.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt motionären Alexander Jönsson röstade alla utom honom själv nej till hans förslag om att SDU skulle ställa sig bakom en svensk anslutning till Nato.

Voteringen föregicks av att William Hahne, nyligen återvald vice ordförande för SDU och en av de tolv personer som klarade Försvarsmaktens utbildning till fallskärmsjägare under 2013, argumenterade emot en svensk Natoanslutning.

– Vi ska under inga omständigheter vara för ett NATO-medlemskap! meddelade William Hahne från podiet.

I slutet av september publicerade Fria Tider innehållet i Sveriges kontroversiella avtal om värdlandsstöd med Nato, som ger den svenska regeringen möjlighet att bjuda in Natotrupper på svensk mark. När avtalet tillämpas har Nato rätt att "bedriva strid, inklusive att gå till attack" mot Ryssland från svenskt territorium, utan att lyda under svenskt befäl.

Avtalet innehåller en noga reglerad skyldighet för Sverige att beskydda Natotrupperna när de befinner sig på svensk mark. Någon skyldighet att skydda civilbefolkningen i Sverige har däremot inte reglerats i avtalet.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0