Björklunds avgång

Erik Ullenhag kan efterträda Björklund

Publicerad 16 februari 2019 kl 14.14

Inrikes. Tidigare integrationsminister Erik Ullenhag lyfts nu fram som möjlig efterträdare som partiledare för Liberalerna.

Gilla artikeln på Facebook

Erik Ullenhag, integrationsminister i Fredrik Reinfeldts regering, presenteras nu som en möjlig efterträdare till Jan Björklund som partiledare för Liberalerna.

Ullenhag är bland annat ökänd för sin fake news-sajt från 2011 om påstått falska "myter" kring invandringen.

Bland annat påstod dåvarande Alliansregeringen att det inte stämmer att invandringen fört med sig en "våg av kriminalitet" och att det var en lögn att invandringen tagit "kvinnofientliga traditioner" till Sverige.

Det förnekades också att invandringen gjort att skolresultaten i de svenska skolorna försämrats. Bland annat hävdade man att "det inte går att hänvisa nedgången till elever med utländsk bakgrund".

Fast egentligen var det sajten som själv spred falska påståenden. Forskaren Gabriel Heller Sahlgren skrev till exempel en debattartikel i Dagens Nyheter om de svenska skolresultaten, där han bland annat påpekade att "stor flyktinginvandring är inte hela förklaringen till det svenska raset men den enda säkra faktorn".

Erik Ullenhag kan alltså nu komma att ta över partiledarrollen i Liberalerna efter Jan Björklund, som nyligen meddelade att han avgår. I varje fall är Ullenhag en het kandidat.

Under lördagen ska Liberalerna i Stockholms län ha fört fram just Erik Ullenhag samt Cecilia Malmström och Christer Nylander som möjliga efterträdare, skriver Aftonbladet.

Ullenhag har dock inte själv givit något besked i frågan.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0