Estoniakatastrofen
Det nyupptäckta hålet i Estonias skrov.

Estoniautredaren: Krock med svensk ubåt sänkte förmodligen fartyget

Publicerad 28 september 2020 kl 14.25

Utrikes. Estlands före detta Estoniautredare uppger nu att färjan förmodligen förliste efter att ha krockat med en svensk ubåt. Det är något som de svenska myndigheterna sedan ska ha mörkat i 26 år.
– Sverige ljög oss rakt i ansiktet, konstaterar Margus Kurm.

Gilla artikeln på Facebook

– Antagligen förorsakades förlisningen av en krock med en svensk ubåt, säger Margus Kurm i en intervju med Postimees idag.

Kurm är Estlands förre statsåklagare och var även den estniska regeringens Estoniautredare 2005-2009. Han uppger att han inte är hundra procent säker på teorin, och att det istället kan ha varit färjan som körde in i ubåten.

– Det är troligt att ubåten skyddade Estonia eftersom det fanns känsligt gods på Estonia, säger Margus Kurm.

Han konstaterar att Sverige har ljugit för Estland om katastrofen.

– Sverige ljög oss rakt i ansiktet.

Enn Tupp, som var försvarsminister i Estland när Estonia förliste, säger enligt Delfi att teorin om att en ubåt sänkte färjan var aktuell redan strax efter förlisningen. Frågan är vilken från vilket land ubåten i så fall kom, enligt Tupp, som inte är säker på att den var svensk.

Premiärministern: Sanningen måste fram
De nya spektakulära uppgifterna om ett stort hål på Estonias skrov får idag massiv uppmärksamhet i Estland. Landets premiärminister Jüri Ratas öppnar för en ny Estoniautredning efter att de fynden presenterats i en ny dokumentärserie på Dplay.

– Det är lätt att konstatera att det här är ny information som väcker frågor som kräver tydliga svar. Alla frågor måste få ett svar. Det ska ske på ett värdigt och transparent sätt, men sanningen måste fram, sade Jüri Ratas under en presskonferens idag, enligt Yle.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.