Attacken i Trollhättan

Ett år sedan attacken i Trollhättan

Publicerad 22 oktober 2016 kl 08.55
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Det är idag på dagen ett år sedan skolattacken i Trollhättan då tre människor höggs ihjäl av 21-årige Anton Lundin Pettersson innan han själv sköts ihjäl av polisen.

Gilla artikeln på Facebook

Årsdagen högtidlighålls med ett "fackeltåg för tolerans" skriver Trollhättans kommun på sin hemsida. Utbildnings­minister Gustav Fridolin (MP) är en av dem som kommer närvara vid manifestationen.

– Manifest­ationen är öppen för allmän­heten och vi hoppas att alla verkligen tar chansen att visa sin delaktig­het och sin tro på fram­tiden, berättar Trollhättans Stads informations­chef Peter Asp.

– Vi samlas vid Lextorpskyrkan och går i ett gemen­samt fackel­tåg till Kronan där vi tillsammans enas i en mani­festation innehållande tal, musik och en utställning av elevernas egna flaggor och teckningar i ämnet.

Tåget avgår från kyrkan klockan sex ikväll.

Dådet har av polisen beskrivits som ett hatbrott med rasistiska motiv och polisens gärnings­mannagrupp slog i mars i år fast att Lundin Pettersson i synnerhet var ute efter att skada eller döda män eller pojkar med invandrar­bakgrund och att han ska ha undvikit att skada kvinnor och barn. De tre som dödades i dådet var alla mörkhyade, en 15-årig pojke och två män som var 20 respektive 42 år gamla.

"Vår bedömning är att Anton kopplat egna upplevda miss­lyckanden till invandringen och att han vänt sin besvikelse, oro och aggressivitet mot samhället som enligt honom under en längre tid gjort felaktiga prioriteringar av människor med behov av stöd. Personer med invandrar­bakgrund har blivit kollektivt medskyldiga i detta", skrev gruppen i sin analys.


Nyheter från förstasidan

Sarkozy på ställs inför rätta för korruption

Fick avslag på sin sista överklagan. Blir första franska presidenten att ställas inför skranket.0 

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0