Arkivbild: Europeiska Unionens Råd

EU kan ingripa i gotländsk skogsstrid

Publicerad 7 september 2012 kl 08.37

EU.EU-kommissionären Janez Poto?nik kan komma att kontakta den svenska miljöministern Lena Ek (C) i anledning av den konflikten mellan företaget Nordkalk och flera miljöorganisationer om kalkutvinning i Bungetäkten på norra Gotland. Skogsavverkningen i området stoppades för några dagar sedan av länsstyrelsen.

Gilla artikeln på Facebook

Efter att kalkbrytningen godkänts av mark- och miljödomstolen har frågan överklagats till Högsta Domstolen av Naturvårdsverket och Naturskyddsföreningen. Men redan innan HD-prövningen har bolaget fått tillstånd att börja avverka urskog i området, vilket demonstranter försökt stoppa under de senaste veckorna.

Sajten Europaportalen uppger nu att EU-kommissionären Janez Poto?nik, som nåtts av uppgifterna om att skogsavverkningen har inletts, ta komma att ta direkt kontakt med Sveriges miljöminister Lena Ek (C).

- Vi kan lyfta upp det på politisk nivå om vi märker att det här är ett problematiskt fall och om vi får besked om att miljön verkligen hotas. Då kan kommissionären ta kontakt bilateralt med miljöministern för att se vad som händer, säger Europaportalens anonyma källa på EU-kommissionen som sägs ha god insyn i frågan

Avverkningsområdet på Gotland gränsar till flera skyddade så kallade Natura 2000-områden och miljöorganisationerna fruktar enligt Europaportalen att brytningen kan skada grundvattnet och flera känsliga växter, vilket Nordkalk bestrider.

På lördagen fattade länsstyrelsen i Gotlands län beslut om att stoppa Nordkalks skogsavverkningen, eftersom det avverkade området var större än vad bolaget uppgett i sin ansökan. Även detta påstående bestreds dock av Nordkalk.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ryssland och Nordkorea sluter försvarspakt

Lovar hjälpa varandra vid angrepp. Putin togs emot med pompa och ståt i Pyongyang.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Färska uppgifterna från SCB. Siffrorna beskrivs som "otäcka".0 Plus

Vetenskap

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

De flesta kläder hamnar i soporna. Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.0 

Kultur

Rod Stewart hyllar Zelenskyj – blir utbuad. Tyska fansen fick nog vid gigantiska hjältebilden.0 

Ny app guidar till svenska runstenar. Första i sitt slag.0