Europaparlamentet i Bryssel.
Xaf/CC-BY

EU-länder vill hindra bidragsturister

Publicerad 26 april 2013 kl 15.21

EU.Nu vill England, Österrike, Nederländerna och Tyskland få bättre möjligheter att skydda sina välfärdssystem mot den ökande sociala turismen inom EU från länder som Bulgarien och Rumänien såväl som anhöriginvandring utifrån Europa. Mot initiativet ställer sig - Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

I ett gemensamt brev på ministernivå till EU:s ordförandeland Irland varnar nu England, Österrike, Nederländerna och Tyskland för den "betydande belastning" på välfärdssystemen som den ökande bidragsturismen inom EU och anhöriginvandringen från andra länder. Skola, vård och transfereringssystem drabbas av invandrare som "inte fullgör sina skyldigheter innan de tar del av rättigheterna", skriver ländernas representanter, rapporterar dailymail.co.uk.

Uttalandet beskrivs som banbrytande eftersom tungviktaren Tyskland för första gången nu ansluter till den brittiska viljan att begränsa missbruket av ländernas välfärdssystem. Förutom de omedelbara utbetalningarna av socialbidrag räknas kostnaderna för skola, vård och boende upp som oacceptabla bördor för ländernas skattebetalare.

Mot brevet reagerar nu Sveriges regering kraftfullt. EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) menar att det absolut inte behöver ställas ökade krav på motprestationer för att få full tillgång till svensk välfärd.

- Jag ser inte alls någon anledning att ändra på de regler som finns idag, att tafsa på den fria rörligheten är helt fel väg att gå, säger hon till sverigesradio.se och lovar att Sverige ska motarbeta alla begränsningar i rätten att tillgodogöra sig bidrag för såväl EU-medborgare som anhöriginvandrare.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från EU

Facebook släcker ned ansiktsigenkänning

Viker sig efter EU-initiativ mot tekniken.. Funktionen stängs av på stora delar av plattformen.0 

M-toppen: Sverige bör få "rabatt" på asylsökare

Har tagit så "stort ansvar" tidigare.. Så nu bör EU tillåta Sverige att ta emot färre, enligt Tomas Tobé (M).0 

Löfven smet från kärnkraftshyllandet – anmäls även av M

Redan KU-anmäld av SD.. Nu anmäler även Moderaterna regeringen för att ha struntat i EU-nämndens beslut.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Vänsterduons insats i "På spåret" hånas. Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson sågas.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcksspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0