Europa byter folk

EU vill betala Sverige – till att ta emot ännu fler invandrare

Budet: 62.000 kronor för varje asylsökare

Publicerad 24 juli 2018 kl 20.03

Utrikes. EU-kommissionen tänker fortsätta invandringen till Europa och säger nu att man kan tänka sig betala 62.000 kronor per asylsökare till de medlemsstater som fortsätter fylla sina länder med invandrare, rapporterar CNN.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan Italien stängt sina hamnar för så kallade båtmigranter på Medelhavet kommer nu EU-kommissionen med ett nytt förslag.

Medlemsstater som hjälper till att fortsätta den utomeuropeiska invandringen till Europa får 6.000 euro, cirka 62.000 kronor, per asylsökare som landet tar emot.

Kommissionen erbjuder också pengar till de länder som upprättar "kontrollerade centrum" för invandrare. Likaså vill man betala kostnaden för hundratals experter som ska hantera de "mestadels afrikanska invandrare" som söker asyl i Europa, skriver Reuters.

"Vi betalar om ni tar in invandrare", är Bryssels budskap till EU:s regeringar, enligt nyhetsbryån.

På detta sätt hoppas EU kunna "effektivisera" behandlingen av invandrare som evakueras till sjöss, skriver CNN.

För även om Italien fått en strängare invandringspolitik, har invandringen till Europa knappast upphört. I stället kommer nu tusentals invandrare via Spanien.

Enligt förslaget ska invandrarna efter 72 timmar erbjudas tre alternativ: återvända till sitt hemland, skickas vidare till en annan medlemsstat eller överföras till ett nationellt asylmottagningscenter. Enligt Reuters är dock tanken att de som saknar asylskäl ska skickas hem.

Europeiska ledare ska diskutera det nya förslaget imorgon onsdag.

– Nu mer än någonsin behöver vi en gemensam lösning på invandringen. Vi är redo att stödja medlemsstaterna och tredje länder för bättre landsättning av de som räddas till sjöss, säger kommissionsledamoten Dimitris Avramopoulos och påpekar att EU-länderna framöver måste stå "enade" för att det ska fungera.

Enligt TT är det nya förslaget en fortsättning på de omtalade EU-förhandlingar som skedde i juni.

Summan 62.000 kronor kan dock te sig som småpotatis, eftersom forskare i Sverige nyligen kom fram till att den genomsnittliga kostnaden för en "flykting" är 74.000 kronor per år under dennes livstid i Sverige.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0 

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0