Europa byter folk

EU vill betala Sverige – till att ta emot ännu fler invandrare

Budet: 62.000 kronor för varje asylsökare

Publicerad 24 juli 2018 kl 20.03

Utrikes. EU-kommissionen tänker fortsätta invandringen till Europa och säger nu att man kan tänka sig betala 62.000 kronor per asylsökare till de medlemsstater som fortsätter fylla sina länder med invandrare, rapporterar CNN.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan Italien stängt sina hamnar för så kallade båtmigranter på Medelhavet kommer nu EU-kommissionen med ett nytt förslag.

Medlemsstater som hjälper till att fortsätta den utomeuropeiska invandringen till Europa får 6.000 euro, cirka 62.000 kronor, per asylsökare som landet tar emot.

Kommissionen erbjuder också pengar till de länder som upprättar "kontrollerade centrum" för invandrare. Likaså vill man betala kostnaden för hundratals experter som ska hantera de "mestadels afrikanska invandrare" som söker asyl i Europa, skriver Reuters.

"Vi betalar om ni tar in invandrare", är Bryssels budskap till EU:s regeringar, enligt nyhetsbryån.

På detta sätt hoppas EU kunna "effektivisera" behandlingen av invandrare som evakueras till sjöss, skriver CNN.

För även om Italien fått en strängare invandringspolitik, har invandringen till Europa knappast upphört. I stället kommer nu tusentals invandrare via Spanien.

Enligt förslaget ska invandrarna efter 72 timmar erbjudas tre alternativ: återvända till sitt hemland, skickas vidare till en annan medlemsstat eller överföras till ett nationellt asylmottagningscenter. Enligt Reuters är dock tanken att de som saknar asylskäl ska skickas hem.

Europeiska ledare ska diskutera det nya förslaget imorgon onsdag.

– Nu mer än någonsin behöver vi en gemensam lösning på invandringen. Vi är redo att stödja medlemsstaterna och tredje länder för bättre landsättning av de som räddas till sjöss, säger kommissionsledamoten Dimitris Avramopoulos och påpekar att EU-länderna framöver måste stå "enade" för att det ska fungera.

Enligt TT är det nya förslaget en fortsättning på de omtalade EU-förhandlingar som skedde i juni.

Summan 62.000 kronor kan dock te sig som småpotatis, eftersom forskare i Sverige nyligen kom fram till att den genomsnittliga kostnaden för en "flykting" är 74.000 kronor per år under dennes livstid i Sverige.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jag Tullberg. Sveriges elit har envist undergrävt vår homogenitet.0 

Vetenskap

Laestadius tros ha spridit kornet i Norrbotten. Forskarna upptäckte sambandet av en slump.0 

Nu är det vetenskapligt bevisat: Män är roligare än kvinnor. Deltagarna i studien anonymiserades – så resultatet kan inte bero på "sexism".0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0