Foto: Thomas Hawk/CC-BY-NC

Europaparlamentet: Fram med sanningen om hemliga CIA-läger i Europa

Publicerad 26 september 2012 kl 12.17

EU.Litauen, Polen och Rumänien måste starta eller återuppta oberoende undersökningar om påstådda interneringsläger som länderna upplåtit åt CIA i hemlighet på europeiskt territorium. Så lyder uppmaningen från Europaparlamentet i en färsk resolution.

Gilla artikeln på Facebook

Fem år har gått sedan Europaparlamentet släppte en rapport om olaglig CIA-verksamhet i Europa. Men EU-länderna är fortfarande ovilliga att lämna ut hela sanningen, skriver Europaparlamentet i ett pressmeddelande. I en debatt den 10 september efterlyste EU-ledamöterna fortsatta undersökningar om interneringar och kritiserade medlemsstaterna samarbetsovilja.

– Allt måste göras för att garantera omfattande och oberoende undersökningar om vad som har hänt och vem som bär ansvar, sa Hélène Flautre som har skrivit den antagna texten.

Sophie in 't Veld, en nederländsk liberal ledamot, var av samma åsikt.

– Det är rena skandalen att regeringarna i Europa vägrar att berätta för folk vad de är ansvarig för och vägrar be om ursäkt, sade hon.

Den franska gröna ledamoten tillade att medlemsstaternas fantasi när det gäller att försöka mörka sanningen inte verkar veta några gränser. Hon är övertygad om att det krävs samordning på europeisk nivå för att bryta tystnaden.

Den antagna resolutionen mot Litauen, Polen och Rumänien uppmanar länderna att lägga alla korten på bordet – men är inte bindande.

Artikeln är rättad.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Bildt: "Obestritt" varför Estonia sjönk

Dåvarande statsministern hänvisar till den officiella förklaringen. "Gick i för hög fart i extrem sjö och bogvisiret slets av vilket vattenfyllde fartyget."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från EU

Ungrare och polacker slipper bli mångkultur – får vakta EU:s gräns istället

Läckor avslöjar EU-satsning på återvandring.. Samtidigt ska länder som Ungern och Polen slippa att bli mångkultur, enligt Ekots uppgifter.0 

Google får betala halv miljard för "GDPR"

Att konsumenten godtar personuppgiftsbehandling räcker inte.. Godkännandet måste på varje punkt vara "aktivt" och "informerat", enligt nytt – dyrt – beslut.0 

Vetenskap

Genetisk mutation gör unga och friska svårt coronasjuka. Felriktade antikroppar attackerar det egna immunsystemet.0 

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0