Foto: Thomas Hawk/CC-BY-NC

Europaparlamentet: Fram med sanningen om hemliga CIA-läger i Europa

Publicerad 26 september 2012 kl 12.17

EU.Litauen, Polen och Rumänien måste starta eller återuppta oberoende undersökningar om påstådda interneringsläger som länderna upplåtit åt CIA i hemlighet på europeiskt territorium. Så lyder uppmaningen från Europaparlamentet i en färsk resolution.

Gilla artikeln på Facebook

Fem år har gått sedan Europaparlamentet släppte en rapport om olaglig CIA-verksamhet i Europa. Men EU-länderna är fortfarande ovilliga att lämna ut hela sanningen, skriver Europaparlamentet i ett pressmeddelande. I en debatt den 10 september efterlyste EU-ledamöterna fortsatta undersökningar om interneringar och kritiserade medlemsstaterna samarbetsovilja.

– Allt måste göras för att garantera omfattande och oberoende undersökningar om vad som har hänt och vem som bär ansvar, sa Hélène Flautre som har skrivit den antagna texten.

Sophie in 't Veld, en nederländsk liberal ledamot, var av samma åsikt.

– Det är rena skandalen att regeringarna i Europa vägrar att berätta för folk vad de är ansvarig för och vägrar be om ursäkt, sade hon.

Den franska gröna ledamoten tillade att medlemsstaternas fantasi när det gäller att försöka mörka sanningen inte verkar veta några gränser. Hon är övertygad om att det krävs samordning på europeisk nivå för att bryta tystnaden.

Den antagna resolutionen mot Litauen, Polen och Rumänien uppmanar länderna att lägga alla korten på bordet – men är inte bindande.

Artikeln är rättad.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Mer från EU

Google får betala halv miljard för "GDPR"

Att konsumenten godtar personuppgiftsbehandling räcker inte.. Godkännandet måste på varje punkt vara "aktivt" och "informerat", enligt nytt – dyrt – beslut.0 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0