Invandrare från kollektivistiska kulturer krockar med Sveriges individualism, enligt författaren Per Brinkemo.

Experten om klanerna – gör direkt koppling till invandringen

Publicerad 7 september 2020 kl 14.14

Inrikes. Inte ens Per Brinkemo, som författat två böcker om klankulturer, visste att det fanns så många som 40 stycken släktbaserade kriminella nätverk i Sverige. Det förklarade han i TV4 Nyhetsmorgon på måndagsmorgonen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i Ekots lördagsintervju i helgen som polischefen Mats Löfving berättade att det finns "minst" 40 kriminella klaner i Sverige. Detta chockade många.

Under regeringens pressträff på måndagen fick statsminister Stefan Löfven (S) en rad frågor om denna intervju. Han vägrade dock koppla brotten till invandringen, trots att det handlar om invandrare.

Denna koppling är dock uppenbar, enligt TV4 Nyhetsmorgons intervju med Per Brinkemo idag. Men inte ens han visste att det fanns så många som 40 kriminella släktnätverk i Sverige.

– Att det var så många, det visste inte jag, säger författaren i TV4. Man måste förstå att detta är en jättevanlig ordning i en stor del av världen, inte minst därifrån asylsökare kommer, där det kanske inte finns fungerande stater. Då måste man söka skydd, identitet och lösa konflikter familjevis, och då behöver man en stor släkt.

När människor från kollektivistiska kulturer sedan invandrar till Sverige, världens mest individualistiska kultur, uppstår en krock. Men detta har svenska makthavare inte förstått, enligt Brinkemo. 

Precis som Mats Löfvin påpekar författaren att kriminella klaner är oerhört svåra att bekämpa, eftersom tystnadskulturen är monumental. De uppfostras in i en total lojalitet.

– Man förråder aldrig en släkting, även om man själv inte är kriminell, säger han i TV4 Nyhetsmorgon.

Klanerna är rentav ett slags institutionaliserad kriminalitet, med en egen rättskipning. Detta syntes nyligen i Göteborg, då grovt kriminella tog in på ett hotell för att lösa en pågående gängkonflikt utan inblandning av rättsstaten och där det ena gänget fick betala sig fria.

Enligt Brinkemo blir det också värre ju större invandringen är. En enstaka irakisk familj på en ort, som han tar som exempel, behöver inte vara ett problem. Men kommer det 400 stycken är det lättare att bibehålla den egna heders- och klankulturen. Antalet invandrare på en plats är en "jätteviktig" faktor för vad som kommer hända, säger han.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0