Soros och politiken

Förintelseförnekare får hjälp av Soros

Publicerad 16 januari 2015 kl 13.00

Politik. Den ungersk-amerikanske miljardären George Soros organisation TASZ i Budapest erbjuder nu juridisk hjälp till den nazistiska sajten kuruc.info efter att ungerska myndigheter blockerat tillgång till en artikel där som förnekar Förintelsen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var på onsdagen som en domstol i Ungern beslutade att den historierevisionistiska artikeln skulle plockas bort från Internet, men nu träder alltså TASZ in med juridisk expertis för att försvara rätten till yttrandefrihet i fråga om Förintelsen. Det skriver sajten Politics.hu.

TASZ leds av den ungerske miljöpartisten András Schiffer som själv har judiskt påbrå och vars föräldrar har suttit i koncentrationsläger.  Organisationen säger att det är att gå "alldeles för långt" när regeringen censurerar innehåll på internet för att strypa debatten om historiska frågor, och vill istället se att man hedrar överlevare och utbildar ungdomar mer om Förintelsen.

Åtgärden från George Soros, som står mycket nära den amerikanska regeringen, kommer efter att relationerna försämrats mellan Ungern och USA. Några liknande åtgärder har inte vidtagits i Frankrike, Tyskland eller andra länder där förnekelse av Förintelsen sedan länge är förknippat med strängare straff än i Ungern. Ingen av George Soros tankesmedjor erbjöd heller juridisk hjälp när Germar Rudolf, en tysk Förintelseförnekare, deporterades av USA under 2005 och dömdes i sitt hemland till 2,5 års fängelse för Förintelseförnekelse.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0