Soros och politiken

Förintelseförnekare får hjälp av Soros

Publicerad 16 januari 2015 kl 13.00

Politik. Den ungersk-amerikanske miljardären George Soros organisation TASZ i Budapest erbjuder nu juridisk hjälp till den nazistiska sajten kuruc.info efter att ungerska myndigheter blockerat tillgång till en artikel där som förnekar Förintelsen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var på onsdagen som en domstol i Ungern beslutade att den historierevisionistiska artikeln skulle plockas bort från Internet, men nu träder alltså TASZ in med juridisk expertis för att försvara rätten till yttrandefrihet i fråga om Förintelsen. Det skriver sajten Politics.hu.

TASZ leds av den ungerske miljöpartisten András Schiffer som själv har judiskt påbrå och vars föräldrar har suttit i koncentrationsläger.  Organisationen säger att det är att gå "alldeles för långt" när regeringen censurerar innehåll på internet för att strypa debatten om historiska frågor, och vill istället se att man hedrar överlevare och utbildar ungdomar mer om Förintelsen.

Åtgärden från George Soros, som står mycket nära den amerikanska regeringen, kommer efter att relationerna försämrats mellan Ungern och USA. Några liknande åtgärder har inte vidtagits i Frankrike, Tyskland eller andra länder där förnekelse av Förintelsen sedan länge är förknippat med strängare straff än i Ungern. Ingen av George Soros tankesmedjor erbjöd heller juridisk hjälp när Germar Rudolf, en tysk Förintelseförnekare, deporterades av USA under 2005 och dömdes i sitt hemland till 2,5 års fängelse för Förintelseförnekelse.


Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Beskedet idag: Kraftig sänkning av pensionen

Minskar med 2,7 procent. Coronabidragen ska finansieras med "stor sänkning", lyder dagens besked.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Politik

Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus