Skylt i Rennes utanför en tvåspråkig skola.

Facebook erkänner bretonska

Publicerad 9 oktober 2014 kl 09.37

Samhälle. Efter tre års hård kamp av bretonska aktivister lägger nu Facebook till minoritetsspråket till listan över godkända språk.

Gilla artikeln på Facebook

Facebook lade i veckan till det keltiska språket bretonska till listan av officiella språk. Segern kom efter tre års hård kamp från Facebookgruppen "Facebook e brezhoneg!” (Facebook på bretonska), som har 11 000 medlemmar. Bretonska blir därmed det 121 godkända språket på Facebook.

Uppemot 200.000 personer talar bretonska i Bretagne i västra Frankrike. De flesta är över 55. 

– Arbetet med att översätta har precis börjat, sade Fulup Jakez, direktör på det Bretonska språkets nationella direktorat.

Han lade också till att erkännandet av det bretonska språket kan hjälpa de som lär sig språket eftersom de då kan öva sig på det sociala nätverket.

Facebookanvändarna har nu framför sig att översätta sina sidor till bretonska. För termen "gilla" finns flera alternativ på bretonska, “me ‘blij din’ eller “plijus”. Termen "dela" kan översättas med “rannan” eller “kenrannan”.

Bretonska är inte det enda regionala språk som Facebook har godkänt. Även indianspråken Quechua och Aymara har status som officiella språk, samt det påhittade språket klingon från TV-serien Star Trek, skriver The Local.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0