Nätcensuren

Ministern: 'Ett problem, vill jag mena' att folk klickar på fel saker i sociala medier

Publicerad 18 januari 2021 kl 18.08

Inrikes. När nätjättarnas inflytande på opinionsbildningen skulle diskuteras i riksdagen idag ville demokratiminister Amanda Lind (MP) inte prata så mycket om censur. Istället talade hon om att plattformarna "premierar innehåll" som folk vill läsa, vilket är ett problem eftersom vanligt folk klickar på fel saker.
 – Det riskerar att driva fram extremism och polarisering, säger Amanda Lind.

Gilla artikeln på Facebook

Efter att statminister Stefan Löfven (S) levererat ett fullständigt obegripligt svar på Jimmie Åkessons fråga om nätcensur fortsatte idag demokrati­minister Amanda Lind (MP) i en något, men bara något, mer klarspråkig anda. Enligt henne har nätjättarna "avancerade algoritmer" som premierar innehåll i sociala medier som människor klickar på och vill läsa, vilket är ett problem.

– Det går inte att jämföra dem med helt neutrala åsiktstorg. Det är en avancerad mekanism som ligger bakom vilket material som premieras, synliggörs och sprids genom ganska avancerade algoritmer, säger hon.

Enligt ministern är huvudproblemet att algoritmerna utgår från vad vanligt folk vill läsa och vad de klickar på, snarare än vad ansvarsfulla aktörer vill att folk läser.

– Vad attraherar och genererar klick och engagemang? Det är ju i sig ett problem, vill jag mena, också för vår demokrati. Det riskerar att driva fram extremism och polarisering, säger Amanda Lind.

Folk klickar på "fel" saker
Åsikten att vanligt folks läs- och klickvanor är ett "problem" på Youtube kommer dock inte från regeringen, utan från Bonnierkoncernen som i en kampanj 2018 lanserade teorin om att Google och Youtube "premierar" alternativa medier på bekostnad av vänstervridna tidningar, eftersom alternativmedias artiklar helt enkelt är mer lockande än etablissemangets nyhetskanaler. Kampanjen ledde till det omskrivna censurmötet mellan regeringen och IT-jättarna.

"Med dess miljardtals användare kan Youtube vara ett av 2000-talets mest kraftfulla verktyg för radikalisering", skrev den turkiska sociologen Zeynep Tufekci i en artikel som citerades i Expressen, ett resonemang som liknar Amanda Linds svar i riksdagen idag.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åtta gånger fler sjuka med vaccin än utan

Stockholm massvaccinerades. Då ökade smittspridningen med 800 procent.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.