Mannen och ett av inläggen han dömdes för att ha delat.

Får fängelse – för han sympatiserar med NMR

Publicerad 24 maj 2021 kl 18.01

Lag & Rätt. En 37-årig man har dömts till två månaders fängelse för hets mot folkgrupp efter att ha delat bilder på den sociala nätverkssajten VK.com. Det hårda straffet motiveras med att mannen sympatiserar med Nordiska motstånds­rörelsen. Nämndemännen – bland dem en SD-kvinna – körde över juristdomaren som ansåg att fängelsestraff var att ta i.

Gilla artikeln på Facebook

Den tidigare ostraffade mannen i Uppland anmäldes i augusti 2018 av Näthats­granska­ren, som i sin anmälan noggrant instruerade polisen hur de skulle gå till väga i utredningen.

I oktober 2020 gjorde polisen en husrannsakan hemma hos en bekant till mannen som han brukade sova över hos.

Han åtalades sedan för att ha delat följande bilder på VK:

* En bild som föreställer Adolf Hitler iklädd uniform med armbindel med hakkors och texten "Grattis på födelsedagen Adolf Hitler. Ditt namn ska en dag få upprättelse. Sieg heil."

* En bild som visar en svartklädd man som håller i ett vapen. På bilden finns även texten "White revolution the only solution" och en flagga med ett hakkors.

* En tecknad bild på en kvinna med Davidsstjärna på bröstet som sittande på ett jordklot ammar en djävul. Ovanför teckningen av kvinnan finns texten "Mother of terrorism".

* En bild som visar en vit kvinna som föder ett svart barn vilket förlossningsläkaren kastar i en skräpkorg varvid han uttalar: "Congratulations, it’s a piece of shit".

* Ett inlägg som visar två bilder bredvid varandra. Den vänstra bilden visar en färgad pojke med tröjtexten "Coolest monkey in the jungle" och den högra en apa med tröjtexten "Coolest nigger in the ghetto".

Uppsala tingsrätt anser att samtliga fem inlägg uttrycker missaktning mot folkgrupper, de tre senare på ett grovt vis.

"Det råder ingen tvekan om att [mannen] insett att bilderna uttryckt missaktning för människor av vissa folkgrupper med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung eller trosbekännelse", står det i domen.

37-åringen är tidigare ostraffad. Men tingsrätten tar i straffmätningen i beaktande att han sympatiserar med NMR.

"Av Kriminalvården inhämtade uppgifter från Säkerhetspolisen framkommer att [mannen] har ett mångårigt engagemang i den våldsbejakande högerextrema miljön i Sverige som medlem i Nordiska Motståndsrörelsen (NMR). [Han] har ett stort kontaktnät av individer som ingår i den miljön i Sverige som ägnar sig åt brottslig verksamhet. Säkerhetspolisen bedömer det som troligt att [han] kommer att fortsätta sitt engagemang inom den våldsbejakande högerextrema miljön där återfallsrisken att delta i brottslighet är hög", skriver domstolen.

Tingsrätten fortsätter:

"Mot bakgrund av att [mannen] inte medverkat i personutredningen, samt Säkerhetspolisens bedömning i fråga om [hans] fortsatta engagemang i en våldsbejakande miljö, bedöms en frivårdspåföljd inte vara ett tillräckligt ingripande påföljdsalternativ för att reducera risken för återfall i brott."

I avgörandet deltog rådmannen Kenneth Truedsson samt nämndemännen Amanda Rensmo (V), Jonas Hilleby och Mona-Lisa Eriksson (SD).

Kenneth Truedsson var skiljaktig och ansåg inte att 37-åringen skulle dömas till fängelse, med motiveringen att hets mot folkgrupp inte typiskt sett bör bedömas som ett artbrott. Han ansåg att mannen istället skulle dömas till villkorlig dom med 50 dagsböter på 50 kronor. Truedsson blev dock överkörd av politikerdomarna.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Al-Saaids falska PCR-tester fanns på FHM:s hemsida

"Värderar inte aktörerna eller metoderna". Nu riskerar huvudmannen Hammad Al-Saaid livstids fängelse.0 

Ekonominyheter

"Säkra" indikatorn avslöjar dramatisk utveckling för bitcoin

Teorin: Kursen "smäller" innan helgen.. En av de mest tillförlitliga indikatorerna ger fullt utslag.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Dokument från "Green Deal" läckt. Nu sätter EU-kommissionen stopp för "gratisenergin" på landsbygden.0 

Vetenskap

Forskare lyckades korsa apa med människa. Amerikanskt experiment föll väl ut.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0