Covid-19 i Sverige

Fem nya coronafall i Sverige

Publicerad 27 februari 2020 kl 19.51

Inrikes. Nu har ytterligare fem personer i Sverige bekräftats vara smittade av coronaviruset. Det uppger Folkhälsomyndigheten, rapporterar TT. Det totala antalet fall Sverige är nu 7.

Gilla artikeln på Facebook

Det gäller tre personer i Västra Götaland, en person i region Uppsala och en person i region Stockholm, enligt Folkhälsomyndigheten:

Två av personerna i Västra Götaland har haft nära kontakt med den 30-årige man i Göteborg som på onsdagen påvisades smittad. De har upptäckts via aktiv smittspårning. Den tredje personen har smittats under en resa i norra Italien. Samtliga har omhändertagits enligt gällande rutiner. Kontaktspårning kring fallen pågår, enligt myndigheten.

Kvinnan i Uppsala har smittats under en resa i Tyskland. Patienten får nu vård i enlighet med de rutiner som gäller.

Personen i region Stockholm, en kvinna, smittades under en resa i Iran och vårdas nu isolerat på Karolinska Universitetssjukhusets infektionsklinik, enligt regionens rutiner.

Folkhälsomyndigheten håller en presskonferens klockan 20:00.

Myndigheten bedömer att risken är hög för att fler personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya coronaviruset utomlands. Detta på grund av den senaste tidens utveckling i omvärlden.

– Det var väntat att vi skulle få nya fall av smitta i Sverige. Hittills har alla fall av covid-19 koppling till resande, direkt eller indirekt via nära kontakt med en smittad person och vi ser i nuläget inte någon allmän smittspridning ute i samhället, säger Britta Björkholm, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten.

I världen har de flesta fall av covid-19 konstaterats i Hubei-provinsen i Kina. I dagsläget förekommer viss smittspridning också i vissa områden i Sydkorea, Italien och Iran.

– Det är mycket viktigt att den som kommer till Sverige från något av dessa områden eller har haft nära kontakt med personer från dessa områden är noga med att hålla sig hemma om man skulle känna sig sjuk. Man ska kontakta vården, och göra det via telefon, säger Britta Björkholm.

Sverige har hittills haft sju påvisade fall.

I Italien har nu över 650 personer konstaterats vara smittade av covid-19, och dödssiffran är uppe i 17.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Inte ens fyra sprutor skyddar mot omikron

Fler frågetecken kring vaccinens effektivitet. "Inte tillräckligt bra" enligt ny studie från Israel.0 

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.