FN börjar flyga afrikaner till Europa

Publicerad 21 oktober 2019 kl 13.43

Utrikes. FN:s internationella organisation för migration (IOM) har nu genomfört sin "första" charterflygning för att transportera afrikanska så kallade flyktingar direkt till Tyskland. Snart väntar ytterligare flygningar.

Gilla artikeln på Facebook

Det var förra tisdagen som den FN-anslutna organisationen IOM organiserade sitt "första internationella charterflyg" med 154 somaliska flyktingar till Tyskland, där de ska få "nya hem", uppger IOM i ett pressmeddelande.

Den somaliska gruppen hade bott i flyktingläger i Jijiga och Dolo Ado i södra Etiopien och bestod av 63 män och 91 kvinnor, varav 47 minderåriga.

IOM ska ha stöttat Tysklands så kallade vidarebosättningsprogram med 500 afrikanska invandrare sedan i mars.

Förflyttningen av människorna sker i nära samarbete med bland annat FN:s flyktingorgan ​​(UNHCR) och Tysklands regering.

"Ytterligare 220 flyktingar kommer att skickas till Tyskland på en andra IOM-flygning i mitten av november. Majoriteten av dessa människor har redan genomgått nödvändiga intervjuer och hälsobedömningar", skriver IOM på sin hemsida

– Det är viktigt att vi underlättar en smidig omflyttning av flyktingar genom att tillhandahålla säkra transporter. Vi är glada över att flyktingarna gillar dessa problemfria charterflyg från avgång till destination, säger Milun Jovanovic från IOM Etiopien.

Det senaste 15 åren har IOM Etiopien varit involverat i att förflytta invandrare till över 16 länder, däribland Kanada, Norge och EU. Bara under 2019 har man hjälpt 4.000 att komma till nya länder.


"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Bildt: "Obestritt" varför Estonia sjönk

Dåvarande statsministern hänvisar till den officiella förklaringen. "Gick i för hög fart i extrem sjö och bogvisiret slets av vilket vattenfyllde fartyget."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Genetisk mutation gör unga och friska svårt coronasjuka. Felriktade antikroppar attackerar det egna immunsystemet.0 

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0