Islamiska staten
Zainab Hawa Bangura.

FN-sändebud: IS har tagit terrorn mot kvinnor till en ny nivå

Publicerad 24 maj 2015 kl 23.24

Utrikes. Terrorgruppen Islamiska staten har tagit terrorn och övergreppen mot kvinnor till en helt ny nivå – det berättar Zainab Bangura, FN:s särskilda sändebud i frågor om sexuella övergrepp i konfliktzoner, i en färsk intervju.
– En 20-årig kvinna brändes levande eftersom hon vägrat ställa upp på extremsex, berättar Bangura bland annat.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en intervju som publicerades under veckan av Middle East Eye som Bangura berättar om sin senaste resa till Syrien, Irak, Turkiet, Libanon och Jordanien där hon och FN-företrädare samlat in uppgifter om IS övergrepp mot kvinnor.

– IS är organiserade, samordnade och arbetar utbrett och systematiskt för att begå en häpnadsväckande mängd illdåd. De institutionaliserar sexuellt våld, övergreppen mot kvinnor och flickor är centralt för deras ideologi, säger hon och fortsätter:

– De gör sig skyldiga till våldtäkter, sexuellt slaveri, påtvingad prostitution och andra former av extrema övergrepp. Vi hörde om en 20-årig kvinna som brändes levande eftersom hon vägrat ställa upp på extremsex.

Bangura berättar att man tagit emot rapporter om ett stort antal sadistiska sexövergrepp och att man "kämpar för att förstå" den mentalitet som driver dem som begår övergreppen.

Det stora antalet tillresta jihadister är även det ett stort bekymmer och något man aldrig upplevt vid tidigare liknande konflikter. Vid många av attackerna mot byar på landsbygden där kvinnor och flickor tas tillfånga för att våldtas eller utnyttjas som sexslavar är majoriteten av dem som deltar i övergreppen tillresta jihadister.

– Efter att man överfallit en by skiljer IS kvinnorna från männen och mördar pojkarna och männen som är 14 år och uppåt. Kvinnorna och mödrarna skiljs åt, flickorna kläs av nakna, undersöks om de är oskulder och bedöms utifrån bröststorlek och utseende, förklarar Bangura.

– De yngsta och de som anses vara de vackraste oskulderna är värda mer och skickas till IS-fästet Raqqa.

Inom IS finns det sedan en strikt hierkarki där shejkerna får välja kvinnor först, därefter emirerna och slutligen jihadisterna. En IS-terrorist väljer ofta tre-fyra kvinnor åt gången, har dem som sexslavar i omkring en månad innan han tröttnar på dem och säljer dem på någon av IS många slavauktioner för kvinnor och flickor. På auktionerna försöker hugade spekulanter förhandla ned priserna genom att påpeka att flickorna är plattbröstade eller fula.

– Vi hörde om en flicka som på detta sätt hade köpts och sålts 22 gånger och en annan, som lyckats rymma, berättade att shejken som hade kidnappat henne skrivit sitt namn på ovansidan av hennes hand för att markera att hon var hans "egendom".

De flickor och kvinnor som är värst utsatta för slavhandeln är de som tillhör Syriens och Iraks minoriteter – i synnerhet yazidier, kristna och shiamuslimska turkmener. Och de drabbade byarna kämpar för att få tillbaka de kidnappade flickorna och kvinnorna – bland annat genom att samla in pengar för att via bulvaner försöka köpa tillbaka dem från IS slavauktioner. I vissa fall har man betalat så mycket som 5000 dollar för att kunna köpa tillbaka en enda kidnappad kvinna, berättar Bangura.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Okunnigt att avstå. Generaliseringar är en nödvändig del av ett vetenskapligt förhållningssätt, inte minst till invandrare och brott.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kinesisk raket kan krascha i Europa. Följs noggrant av experter.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus