Ädelmetallerna

Företagarnas vd köper guld för att skydda sig mot inflationen

Publicerad 15 juli 2022 kl 14.48

Ekonomi. Sedan inflationen började ta fart har guldpriset officiellt fallit kraftigt, eftersom ett antal stora banker har spenderat stora summor på gigantiska blankningspositioner på terminsmarknaden. En som inte skräms av åtgärderna är Företagarnas vd Günther Mårder, som köper fysiskt guld för att skydda sig mot inflationen.

Dela artikeln

I en intervju med Dagens Industri säger Günther Mårder att han använder flera strategier för att dämpa inflationens effekter på den egna plånboken.

Genom åren har Günther Mårder byggt upp en guldreserv inför sämre tider, och i DI förklarar han hur han lyckades göra det på snålast möjliga vis.

– Jag har landat i analysen att det bästa man kan göra på den marknaden är att köpa smycken på pantbanker, konkursauktioner eller Kronofogdens lösöresauktioner. Priset börjar ofta på skrotvärdet i auktionen, och om ingen för tillfället uppskattar smycken kommer guldet att säljas nära skrotvärdet.

Skrotvärdet är ett guldpris som ligger en bit under det så kallade spotpriset på guld, ett pris som nu sjunkit till närmare 1700 dollar per troyuns i veckan, och guldet kostar nu alltså lika mycket i dollar som det gjorde vid coronautbrottet 2020.

För den som inte vill köpa skrotguld erbjuder Münze Österreich, det statliga myntverket i Österrike, alltjämt guldmynt och tackor över disk för internationellt etablerade priser, som består av spotpriset och en präglingskostnad på runt 50 euro för ett mynt. Ett påslag som man bör förvänta sig att återfå vid en försäljning.

I Sverige finns ett antal aktörer som säljer guldmynt till högre påslag, bland annat Guldcentralen, Liberty Silver och Tavex. Till följd av de höga påslagen är de dock inte användbara för den som vill investera i guld, eftersom påslaget över spotpriset ligger flera procent över vad man kan förvänta sig att återfå vid försäljning.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Högerkvinnan till Ursula van der Leyen: "Du hör hemma i fängelse"

Polska ledamoten stal showen. "Du är ansvarig för varje våldtäkt, varje överfall, varje tragedi som orsakas av inflödet av illegala invandrare."0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna steg – för sjätte månaden i rad

Men bilden är splittrad.. Fallande lägenhetspriser i juni medan villapriserna steg.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Ekonomi

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0