Estoniakatastrofen

Försvarsmakten: Vi vet inte vad vi smugglade på Estonia

Publicerad 23 december 2022 kl 07.37

Inrikes. Försvarsmakten lyckades knappt besvara en enda fråga när Statens Haverikommission (SHK) ställde en rad frågor om förlisningen av passagerarfärjan Estonia. Bland annat uppger sig myndigheten ha glömt vad det var man smugglade på fartyget 1994.

Dela artikeln

Efter att SVT-journalisten Lars Borgnäs avslöjat smugglingen år 2004 genomfördes en knapphändig utredning under ledning av dåvarande hovrättspresident Johan Hirschfeldt.

Hirschfeldt mörkade dock nästan alla detaljer om smugglingen och vad som smugglades, och berättade bara att det Försvarsmakten smugglat var "elektronisk utrustning utan anknytning till vapensystem".

När Försvarsmakten nu ombeds redogöra för smugglingen mer detaljerat visar det sig dock vara omöjligt att få reda på vad som smugglats och av vem.

"Försvarsmakten har inga andra uppgifter om denna materiel än de uppgifter som framkommer i utredningen", skriver myndigheten i sitt svar till Haverikommissionen.

Men det är inte bara dokumentationen om vad som smugglades på Estonia som gallrats av Försvarsmakten genom åren.

Även var den svenska ubåten Neptun och dess ubåtskollega HMS Södermanland höll hus under olycksnatten är omöjligt att få reda på eftersom loggböckerna "kommit bort" – enligt Försvarsmakten – trots att de ska arkiveras enligt lag och regelmässigt innehåller hemligheter som omfattas av utrikes- och försvarssekretess.

"Det är inte sällan att loggböcker glöms bort när de väl är ifyllda och att de inte skickas in tillsammans med övriga loggböcker antingen från det aktuella förbandet eller från det aktuella Marinkommandot", skriver Försvarsmakten i sitt svar.

Myndigheten har dock intervjuat personal, oklart vilken, som intygar att ubåtarna inte var vid olycksplatsen under natten.

Idag är ubåten HMS Södermanland fortfarande i tjänst i svenska flottan medan Neptun står uppställd på Marinmuseum i Karlskrona.

Försvarsmakten kan heller inte svara på vad det var för två andra mystiska fartyg som opererade i närheten av Estonia när hon sjönk men som inte deltog i sjöräddningsarbetet.

"1994 hade inte Försvarsmakten radartäckning över förlisningsplatsen och AIS-systemet var ännu inte infört som standard i handelsflottan. Av den anledningen har Försvarsmakten ingen information om de två fartyg som omnämns in JAIC:s rapport", heter det i Försvarsmakten svar.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur