Jasenko Selimovic

FP-profil: "Större ojämlikhet" kan ge fortsatt hög invandring

Publicerad 5 mars 2015 kl 19.02

Inrikes. Jasenko Selimovic, tidigare statssekreterare för Erik Ullenhag, menar att svenskarna måste acceptera sämre villkor på arbetsmarknaden och ökad ojämlikhet. Detta för att skapa bättre förutsättningar för "integration" av invandrare från tredje världen.

Dela artikeln

I en debattartikel publicerad i Expressen konstaterar Jasenko Selimovic att debattvägran inte har fungerat som metod för att stoppa SD:s framgångar i opinionen.

Den vänsterliberale debattören menar istället att den så kallade integrationen bör diskuteras, men att lösningarna som presenteras ska vara "osvenska". Som exempel nämner han flera länder som, till skillnad från Sverige, knappt har någon invandring från tredje världen alls.

"I Tjeckien, Luxemburg, Ungern, Israel, Slovakien, Turkiet, USA, Slovenien, Chile har utrikes födda ofta haft högre sysselsättning än inrikes födda. Men vi kommer också upptäcka att lösningarna som de länderna har är 'osvenska'. I alla de länderna har man haft en större lönespridning, längre ingångslöner, fler enkla jobb och därmed tyvärr större ojämlikhet", skriver Selimovic.

Det viktiga är att personer som vill se Sverige som ett öppet och invandringsvänligt land aldrig går med på minskad invandring som ett alternativ, hävdar han.

Jasenko Selimovic avslutar artikeln med att uppmana till att tystnaden ska skrotas som metod och att man istället ska jobba för att Sverige blir ett land som "kan leva globaliseringen".


Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Ett oprövat kort kan ta plats i Élyséepalatset i höst.0 

Vetenskap

De flesta kläder hamnar i soporna. Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.0 

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Här får vänsterkomikern stryk av arga pappan. Video: Får nog efter motbjudande PK-skämtet.0 

Eric Clapton: "Israel styr världen". "Det är AIPAC, det är lobbyn."0