Agenda-debatt

"Fritt fram att bygga kärnkraft för den som vill" – Annie kritiseras för falskt påstående

Publicerad 12 oktober 2020 kl 13.45

Politik. C-ledaren Annie Lööf får kritik för ett utspel i Sveriges televisions partiledardebatt igår då hon påstod att det är "fritt fram för den som vill" att bygga kärnkraft i Sverige.
– Det är direkt fel, påpekar Vincent Gustafsson, civilingenjör på Vattenfall.

Gilla artikeln på Facebook

Under gårdagens partiledardebatt talade sig Centerpartiets partiledare Annie Lööf varm för satsningar på vind-, solkraft och andra så kallat förnybara energislag i Sverige. Den "gröna omställningen", där bland annat kärnkraften ersätts av andra energislag, är en omställning hon påstod inte främst drivs av politiska beslut utan av marknaden.

– Det är inte vi i politiken som sätter ja eller nej för olika energislag, utan det är fritt fram att bygga kärnkraft för den som vill och vågar, påstod hon.

– Det vi däremot kan se under det senaste decenniet är att man har investerat tungt på den förnybara sektorn. Vi har fått mer förnybar energi, och det är ju framtiden. Vi behöver se till att fortsätta den resan, fortsatte Annie Lööf.

Lööf fortsatte sedan med att utmåla det som att det är energibolagen själva som föredrar att satsa på andra energislag än kärnkraft när de väljer mellan kärnkraft, vattenkraft och andra energislag.

– Vi har en balans på den svenska energimarknaden idag. En del är kärnkraft, en del är bioenergi och en del är vattenkraft.

– Vi kommer se den mixen under ganska lång tid framöver. Det är inte vi i politiken som sätter villkoren för var någonstans det här ska växa, utan det är marknaden som gör det, hävdade hon.

"Direkt fel"
Men att det skulle vara "fritt fram" för vem som helst att bygga kärnkraftverk i Sverige stämmer inte. Det påpekar bland många andra Vincent Gustafsson, som är civilingenjör på energibolaget Vattenfall.

"Det stämmer inte ens i närheten. Det är direkt fel", twittrar han och tillägger: "Lagar om kärnkraften stipulerar att kärnkraft bara kan byggas på samma plats som idag och samma antal reaktorer, av samma aktörer."

Enligt Miljöbalken måste regeringen, som just nu utgörs av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, godkänna byggandet av en ny kärnkraftsreaktor och en sådan får endast:

"1. ersätta en kärnkraftsreaktor som efter den 31 maj 2005 har varit i drift för att utvinna kärnenergi och som kommer att vara permanent avstängd när den nya reaktorn tas i kommersiell drift, och
2. uppföras på en plats där en kärnkraftsreaktor efter den 31 maj 2005 har varit i drift för att utvinna kärnenergi."

Det är därmed inte "fritt fram att bygga kärnkraft för den som vill och vågar".


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0