Bakgrunden är ett dekret från USA:s president Donald Trump där amerikanska beskickningar världen över åläggs att kontrollera att deras leverantörer följer amerikansk antidiskrimineringslag.
Så kallade DEI-program för kvotering har slagit igenom i svensk företagskultur ungefär samtidigt som de förpassas till historiens soptipp i USA, därifrån de kom.
Enligt rapporter från internationella medier kräver flera ambassader, bland annat i Madrid och Stockholm, att lokala entreprenörer fyller i ett intyg om att de inte sysslar med DEI. Annars riskerar inom bara fem dagar kontrakt att sägas upp eller betalningar att frysas.
"USA:s beskickningar granskar kontrakt och anslag för att säkerställa att de överensstämmer med Vita husets senaste verkställande order", bekräftar den amerikanska ambassaden i Stockholm i ett skriftligt svar till Dagens Nyheter.
Certifieringen gäller presidentens order EO 14173 – ett direktiv som syftar till att ”avsluta olaglig diskriminering och återställa meritbaserade möjligheter”.
Trots att ambassaden hävdar att kravet inte innebär någon förändring av svensk arbetsrätt, reagerar svenska myndigheter och organisationer.
Jämställdhetsminister Nina Larsson (L) ryter ifrån och säger att företagen i Sverige är skyldiga att arbeta aktivt för att motverka så kallad diskriminering.
– Svenska företag är enligt diskrimineringslagen skyldiga att arbeta förebyggande och aktivt för att motverka diskriminering och främja lika rättigheter, säger hon till DN och understryker att det annars kan bli rättsliga följder.
Företagarnas vd Magnus Demervall riktar hård kritik mot den amerikanska inblandningen och anser att stater inte ska lägga sig i hur företag rekryterar.
I andra europeiska länder har kraven väckt starka reaktioner. I Spanien hotar regeringen med böter för företag som lyder den amerikanska ambassaden. Jurister i Frankrike och Belgien har dessutom varnat för att USA:s agerande kan strida mot Wienkonventionen.