Fyra ungdomar dog i bilolycka – fängelse för 19-årig kvinna

Publicerad 4 mars 2021 kl 14.34

Inrikes. En 19-årig kvinna döms nu till skyddstillsyn och två månaders fängelse för att ha orsakat en bilolycka i fjol i vilken fyra personer dog.

Gilla artikeln på Facebook

Den 19-åriga kvinnan skjutsade fem jämnåriga ungdomar från Hassela till Sundsvall och efter en omkörning körde hon av vägen.

Vid olyckan omkom fyra av ungdomarna och en fick allvarliga skador. Åklagaren åtalade kvinnan för grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till annans död samt grovt vållande till kroppsskada.

Sundsvalls tingsrätt anser att åklagaren styrkt brotten i den senare delen av bilfärden, när kvinnan körde om en EPA-traktor och sedan körde av vägen, men att det saknats övertygande bevisning om att hon varit vårdslös i sin körning under hela bilfärden.

Tingsrätten menar att utredningen visar att kvinnan haft ett riskfyllt körsätt vid omkörningen, att hon gjort omkörningen med en fart som väsentligt överstigit den föreskrivna hastigheten och att hon strax därefter tappat kontrollen över bilen. Även om det var låg trafikintensitet och goda vägförhållanden har kvinnan betydligt överskridit vad trafiksäkerheten och hänsyn till omständigheterna i övrigt krävt.

Vidare konstaterar tingsrätten att kvinnan skjutsat fem ungdomar varav endast en använde bilbälte. När hon körde bilen under sådana förhållanden måste hon enligt domstolen ha insett att det fanns risk för att ungdomarna skulle kunna dö eller skadas genom hennes körning. Hon har genom sitt körsätt varit oaktsam i förhållande till ungdomarnas död samt till de skador som en av ungdomarna ådrog sig.


Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Fria Tider reder ut forskningsläget. Så kan den anmärkningsvärda skillnaden i beteende förstås.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0