"George Floyd dog av en överdos"

Publicerad 19 augusti 2020 kl 20.11

Utrikes. George Floyd dog efter att ha tagit en överdos av fentanyl i samband med det uppmärksammade gripandet. Det uppger advokaten till en av de polismän som utreds efter händelsen, rapporterar Newsweek.

Gilla artikeln på Facebook

George Floyds död vid ett polisingripande i Minneapolis i slutet av maj har gett upphov till våldsamma raskravaller i USA.

Stämningarna piskades upp av de stora västerländska mediebolagen, som tidigt och utan belägg rappor­terade om att den kriminelle afrikanen blivit "mördad" av poliserna på grund av sin hudfärg. Beviset för detta påstods vara att Floyd ropade att han inte kunde andas när en av poliserna höll sitt knä mot honom efter att han gjort motstånd.

En av de poliser som utreds efter dödsfallet är 37-årige Thomas Lane. Hans advokat, Earl Gray, skriver i en inlaga i rätten att den bild som målats upp av händelsen är falsk och att hans klient inte gjort något fel.

Istället uppger Gray att George Floyd själv orsakade sin död genom att svälja en överdos av den extremt potenta och livsfarliga drogen fentanyl under ingripandet.

Tidigare i augusti publicerade brittiska Daily Mail en läckt video från gripandet av Floyd som fick bedömare att slå fast om att medias version av det inträffade varit en lögn. Bland annat framkom det att Floyd uppgav att han inte kunde andas redan innan polismannen tog det uppmärksammade greppet.

Enligt Earl Gray visar filmen från polisens kroppskamera att George Floyd hade "en vit fläck" på sidan av tungan som var borta vid en senare tidpunkt. Advokaten noterar att 2 miligram av fentanyl är en dödlig dos.

"Allt han hade behövt göra var att sitta i polisbilen, likt alla andra misstänkta när de först grips. Medan han försökte undvika att gripas överdoserade Mr Floyd på fentanyl, helt på egen hand. Med tanke på hans berusningsnivå borde han i bästa fall ha haft andningssvårigheter", skriver Gray.

Han fortsätter:

"Mr Floyds avsiktliga underlåtenhet att följa befallningarna, tillsammans med hans överdos, bidrog till hans egen död."

Fentanyl var en av de droger som återfanns i George Floyds system i samband med obduktionen, vars resultat offentliggjordes i juni.


Nyheter från förstasidan

Polisen släpper bild på Malmörånare

Polisen släpper bild. Mannen söks för ett fräckt rån som inträffade den 2 april 2021 utanför Centralstationen i Malmö.0 

Ekonominyheter

Svenskar lånar för att betala sina skulder

Hamnar sedan hos Kronofogden.. Låntagare löser små låneskulder med större lån, som nu hamnar hos Kronofogden0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Toppglobalist kräver totalstopp för invandring

EU-höjdaren Michel Barnier ångrar sig.. Förordar nu en "paus på fem år" för all asylinvandring, på grund av problemen med kriminalitet hos invandrarna.0 

Vetenskap

Rasbiologiska institutet 100 år – så rätt hade de. Skälldes ut – för korrekta teorier.0 

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus