"George Floyd dog av en överdos"

Publicerad 19 augusti 2020 kl 20.11

Utrikes. George Floyd dog efter att ha tagit en överdos av fentanyl i samband med det uppmärksammade gripandet. Det uppger advokaten till en av de polismän som utreds efter händelsen, rapporterar Newsweek.

Gilla artikeln på Facebook

George Floyds död vid ett polisingripande i Minneapolis i slutet av maj har gett upphov till våldsamma raskravaller i USA.

Stämningarna piskades upp av de stora västerländska mediebolagen, som tidigt och utan belägg rappor­terade om att den kriminelle afrikanen blivit "mördad" av poliserna på grund av sin hudfärg. Beviset för detta påstods vara att Floyd ropade att han inte kunde andas när en av poliserna höll sitt knä mot honom efter att han gjort motstånd.

En av de poliser som utreds efter dödsfallet är 37-årige Thomas Lane. Hans advokat, Earl Gray, skriver i en inlaga i rätten att den bild som målats upp av händelsen är falsk och att hans klient inte gjort något fel.

Istället uppger Gray att George Floyd själv orsakade sin död genom att svälja en överdos av den extremt potenta och livsfarliga drogen fentanyl under ingripandet.

Tidigare i augusti publicerade brittiska Daily Mail en läckt video från gripandet av Floyd som fick bedömare att slå fast om att medias version av det inträffade varit en lögn. Bland annat framkom det att Floyd uppgav att han inte kunde andas redan innan polismannen tog det uppmärksammade greppet.

Enligt Earl Gray visar filmen från polisens kroppskamera att George Floyd hade "en vit fläck" på sidan av tungan som var borta vid en senare tidpunkt. Advokaten noterar att 2 miligram av fentanyl är en dödlig dos.

"Allt han hade behövt göra var att sitta i polisbilen, likt alla andra misstänkta när de först grips. Medan han försökte undvika att gripas överdoserade Mr Floyd på fentanyl, helt på egen hand. Med tanke på hans berusningsnivå borde han i bästa fall ha haft andningssvårigheter", skriver Gray.

Han fortsätter:

"Mr Floyds avsiktliga underlåtenhet att följa befallningarna, tillsammans med hans överdos, bidrog till hans egen död."

Fentanyl var en av de droger som återfanns i George Floyds system i samband med obduktionen, vars resultat offentliggjordes i juni.


Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Morgan Johansson vill stoppa invandringen – av städare och diskare

Lägger skulden på Moderaternas "ultraliberala" regler. "Kapitalistisk rovdrift på människor, exploatering och organiserad kriminalitet."0 

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Borgare skyller på "sossarna" – men undviker problemets kärna.0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur