George Floyds död

Hårt straff för att ha dödat George Floyd

Publicerad 26 juni 2021 kl 09.40

Utrikes. Polismannen Derek Chauvin i Minnesota i USA döms till 22,5 års fängelse för att ha vållat den 46-årige afroamerikanen George Floyds död förra sommaren. Det rapporterar CNN.

Gilla artikeln på Facebook

Flerfaldigt brottsdömde George Floyd avled i samband med ett polisingripande den 25 maj förra året sedan han gjort våldsamt motstånd och brottats ned på marken av flera poliser. Hans död blev den tändande gnistan för en antivit våldsspiral i främst USA, men även våldsamma protester och demonstrationer i flera andra västländer.

Polismannen Derek Chauvin har pekats ut som den som var mest hårdhänt mot George Floyd, bland annat genom att trycka ned honom på marken med ett knä över huvudet. Därför greps han några dagar efter Floyds död, och åtalades senare för brott.

Om det var det hårdhänta polisingripandet eller andra faktorer som gjorde att Floyd avled har det senaste dryga året varit omtvistat. Det råder emellertid enighet om att Floyd hade hjärtproblem och att han hade opioiden fentanyl i blodet när han avled. Chauvins försvarsadvokater har hävdat att det är faktorer som i sig varit avgörande för den kriminelle afroamerikanens död.

Hårdare än praxis
Derek Chauvin döms till 22,5 års fängelse för dråp, eller mord av andra graden, utan uppsåt. Det innebär att han döms hårdare än vad som är praxis. Praxis för det brottet i Minnesota är upp till femton års fängelse.

Chauvin kommer ha möjlighet till villkorlig frigivning tidigast efter att ha avtjänat femton år av sitt straff. Han kommer då vara 60 år när han försätts på fri fot.

Derek Chauvin fick innan George Floyds död flertalet utmärkelser och lovordades för sitt mod. Bland annat fick han medalj för att ha rusat in i en lägenhet för att rädda en kvinna som misshandlades av sin man.

George Floyds död har jämförts med ett annat fall i Minneapolis från 2017 då en oskyldig vit kvinna sköts ihjäl av en inkvoterad somalisk polisman. Polismannen fick i det fallet en betydligt mildare dom än den Derek Chauvin döms till nu.

Sköts till döds av inkvoterad polis från Somalia – "Varför inga kravaller?"

Barnfamiljens mardröm: George Floyd satte pistol mot småbarnsmammans mage – rånades i sitt eget hem


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ännu en "svensk" skjutning i Köpenhamn

Man avrättades på frisersalong. En dansk 15-åring träffades också av skotten och skadades i handen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Mer från Utrikes

FN skyllde svält på "klimatet" – får bakläxa av forskare

Slog fast orsaken direkt.. Forskare: "Viktigt att inte automatiskt anta att allt dåligt som händer sker på grund av klimatförändringar."0 

"Årets flyktingkvinna" dömd för grov penningtvätt

Hyllades av medierna i Finland.. Saido Mohamed lyfte barnbidrag i sin systers namn i tio år.0 

Vetenskap

Svenskarnas fynd: 3.300 år gammal guldskatt. Lyckades tyda meddelande på mångtusenårigt sigill.0 Plus

Kultur

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0