Thomas Lane vill bli bli frisläppt.

Polisman inblandad i gripandet av George Floyd kräver att bli frisläppt

Publicerad 9 juli 2020 kl 07.48

Utrikes. Thomas Lane, en av de polismän som ingrep mot George Floyd i samband med afroamerikanens död i maj i år, vill bli försatt på fri fot. Det skriver USA Today.

Gilla artikeln på Facebook

Lane ingick i den första polispatrullen som larmades till en butik i Minneapolis efter att George Floyd försökt betala med en falsk sedel. När han och kollegan J. Alexander Kueng försökte gripa Floyd gjorde denne våldsamt motstånd, och en andra polispatrull tillkallades som den huvudmisstänkte Derek Chauvin ingick i.

Lane och Kueng står, tillsammans med Chauvins kollega Tou Thao, åtalade för medhjälp till dråp och medhjälp till vållande till annans död. Lane menar emellertid, via sin advokat, att det inte är "rättvist och rimligt" att han åtalas för sin delaktighet ingripandet. Bland annat eftersom han vid två tillfällen påpekade att den gripne borde läggas på sidan, något som den mer meriterade polisen Chauvin sade nej till.

"Lane hade ingen anledning att tro att Chauvin hade fel som tog det beslutet", skriver Lanes advokat Earl Gray i en inlaga till domstolen där han menar att det inte finns skälig grund till att åtala hans klient.

Lane hade vid polisingripandet i maj varit polis i mindre än ett år, medan Chauvin varit polis i 19 år.

Alla fyra poliser som deltog i ingripandet mot George Floyd har fått sparken från polisen. George Floyds familj har krävt att de fyra poliserna avrättas.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hormon styr om pappor bryr sig om sina barn. Svenska forskare fick råtthannar att börja ta hand om ungarna.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0