Asylsexvåldet
På kommunala friskvårds­anläggningar utgör identitetslösa unga män en högriskgrupp för kvinnliga besökare, enligt polisens rapport.

Gymkedja portar identitetslösa: Anmäls till DO

Publicerad 5 juli 2016 kl 23.31

Inrikes. Asylanläggningen Bokenäs gård anmäler gymkedjan STC för att ha infört en regel om att alla som tränar måste kunna identifiera sig med personnummer. Samtidigt visar en rapport från polisen att 80 procent av sexbrotten i offentliga omklädningsrum, duschar och simhallar begås av invandrare som i de flesta fall saknar svenskt personnummer.

Gilla artikeln på Facebook

STC:s policy gör det omöjligt för asylanläggningens ensamkommande flyktingbarn att träna på gymmet.

En representant för asylföretaget dök upp på STC:s anläggning och ville köpa "cirka tolv så kallade platinakort" åt ensamkommande flyktingbarn som invandrat illegalt till Sverige.

I en mailkonversation mellan STC som Bohuslänningen har läst förklarar STC att det vid tecknande av medlemskort krävs giltig identifikationshandling. Men det går inte Bokenäs gård med på, och anmäler därför gymmet till DO.

DO säger till tidningen att förfarandet skulle kunna innebära indirekt "diskriminering" men att man än så länge inte har utrett ärendet.

Polisen: En högriskgrupp
I maj i år gick polisens nationella operativa centrum ut med en lägesrapport där man slog fast att flyktingbarn och andra invandrargrupper låg bakom minst 80 procent av sexbrotten i omklädningsrum, duschrum och andra utrymmen på kommunala badhus och friskvårdsanläggningar.

"De flesta saknade svenskt personnummer och i anmälningarna framgick det att de tillhörde grupper av asylsökande pojkar", skriver Polismyndigheten i sin rapport.


Nyheter från förstasidan

Ann Linde i Israel

Ska "nystarta" Sveriges relation med landet. Första besöket av en svensk utrikesminister på tio år.0 

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.