Spänningarna i Europa

Här flyger ryska jaktplanet några meter från FRA:s plan

Publicerad 3 oktober 2014 kl 04.26

Utrikes. Den "civila" myndigheten FRA fick påhälsning i luften i somras när man var sysselsatt med att flyga "i Östersjöområdet" med sitt Gulfstream-plan, med all sannolikhet för att spionera på Ryssland för USA:s räkning nära Kaliningrad.

Gilla artikeln på Facebook

Myndigheten släpper nu själva en bild som visar hur ett ryskt jaktplan typ Su-27 flyger riktigt, riktigt nära det svenska planet, som inte ska ha avvikit från sin kurs. Bilden har tagits av personal från Försvarets Radioanstalt (FRA) genom ett av fönstren i kabinen.

FRA:s informationschef Anni Bölenius säger till Aftonbladet att Sverige har sett ett "annorlunda beteende" från ryskt håll den sista tiden, som påminner om kalla kriget och 80-talet.

Myndigheten vill inte berätta var eller när bilden är tagen. En typ av försvarshemlighet som inte riktar sig mot Ryssland – som ju var med när det hände – utan mot den svenska väljaropinionen.

Svenska Dagbladet skriver dock att bilden överensstämmer med en incident som inträffade den 16 juli i somras, då ett plan från FRA flög i internationellt luftrum utanför Kaliningrad när ett Su-27 flög upp bakifrån och lade sig 10-15 meter från det svenska.

I juni 1952 sköt ryska MIG-15 ned ett svenskt signalspaningsplan typ DC 3 utanför Gotland. Tre år tidigare hade Sverige, i strid med den officiellt strikta neutralitetslinjen, ingått ett hemligt avtal med USA och Storbritannien, där svenska signalspaningsdata skulle bytas mot amerikansk teknisk utrustning.


Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.