Spänningarna i Europa

Här flyger ryska jaktplanet några meter från FRA:s plan

Publicerad 3 oktober 2014 kl 04.26

Utrikes. Den "civila" myndigheten FRA fick påhälsning i luften i somras när man var sysselsatt med att flyga "i Östersjöområdet" med sitt Gulfstream-plan, med all sannolikhet för att spionera på Ryssland för USA:s räkning nära Kaliningrad.

Gilla artikeln på Facebook

Myndigheten släpper nu själva en bild som visar hur ett ryskt jaktplan typ Su-27 flyger riktigt, riktigt nära det svenska planet, som inte ska ha avvikit från sin kurs. Bilden har tagits av personal från Försvarets Radioanstalt (FRA) genom ett av fönstren i kabinen.

FRA:s informationschef Anni Bölenius säger till Aftonbladet att Sverige har sett ett "annorlunda beteende" från ryskt håll den sista tiden, som påminner om kalla kriget och 80-talet.

Myndigheten vill inte berätta var eller när bilden är tagen. En typ av försvarshemlighet som inte riktar sig mot Ryssland – som ju var med när det hände – utan mot den svenska väljaropinionen.

Svenska Dagbladet skriver dock att bilden överensstämmer med en incident som inträffade den 16 juli i somras, då ett plan från FRA flög i internationellt luftrum utanför Kaliningrad när ett Su-27 flög upp bakifrån och lade sig 10-15 meter från det svenska.

I juni 1952 sköt ryska MIG-15 ned ett svenskt signalspaningsplan typ DC 3 utanför Gotland. Tre år tidigare hade Sverige, i strid med den officiellt strikta neutralitetslinjen, ingått ett hemligt avtal med USA och Storbritannien, där svenska signalspaningsdata skulle bytas mot amerikansk teknisk utrustning.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Asylsexvåldet

Överföll Röda korset-kvinna i asylboendets källare. Afghanen hade just fått lära sig att respektera västerländska kvinnor.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.