Han ska leda omstridda coronakommissionen

Publicerad 1 juli 2020 kl 11.56

Inrikes. Tidigare justitierådet Mats Melin har utsetts till ordförande för den kommission som ska utvärdera den svenska hanteringen av covid-19-utbrottet.

Gilla artikeln på Facebook

Covid-19-pandemin har skördat många gånger fler dödsoffer i Sverige än i våra grannländer och den svenska regeringen har fått hård internationell kritik för sitt agerande under krisen.

Under en presskonferens presenterade regeringen ordföranden för den utlovade coronakommission som ska utvärdera hanteringen av virusutbrottet.

Uppdraget går till Mats Melin. Han var mellan 2011 och 2018 justitieråd och ordförande för Högsta förvaltningsdomstolen, tidigare regeringsrätten. Dessförinnan var han mellan 2004 och 2011 chefsjustitieombudsman.

Mats Melin har tidigare medverkat i flera statliga utredningar och även tjänstgjort som kanslichef i EG-domstolen. Han säger sig vara hedrad av att leda kommissionen.

Kommission får enligt regeringen i uppdrag att "utvärdera regeringens, förvaltningsmyndigheternas, regionernas och kommunernas åtgärder för att begränsa spridningen av det virus som orsakar sjukdomen covid-19 och spridningens effekter". Kommissionen ska också göra en internationell jämförelse "med relevanta länder av de olika åtgärder som vidtagits".

Bland annat ska det utvärderas hur krisorganisationen inom Regeringskansliet, berörda förvaltningsmyndigheter, regioner och kommuner har fungerat under pandemin samt hur ansvarsprincipen och det geografiska områdesansvaret har fungerat under krisen. Kommissionen ska också lämna förslag på åtgärder som iakttagelserna ger anledning till.

Uppdraget ska slutredovisas senast den 28 februari 2022. Två delredovisningar ska lämnas, en den 30 november 2020 och en den 31 oktober 2021. Den första delredovisningen ska avse smittspridning inom vård och omsorg om äldre.


Ekonominyheter

Fortsatt kritik mot "woke" Ikea

"Varför har ni butiker i Saudiarabien?".. Svenska möbeljätten anklagas återigen för hyckleri.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

20-årig kvinna grovt misshandlad vid rån

Fördes till sjukhus med anbulans.. Två personer är frihetsberövade i Vetlanda.0 

Man häktad för mordet på 12-åriga Adriana i Botkyrka

Beslut idag.. Mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök.0 

Larmet: 100.000 övergivna katter i Sverige

"Skaffa inte sommarkatt!". Många tror att katterna alltid klarar sig själva.0 

Vetenskap

Forskare lyckades korsa apa med människa. Amerikanskt experiment föll väl ut.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0