Gruppvåldtäkten i Visby
Camilla Sandelius hängs ut som nazist.

Camilla hängs ut som nazist av alla tidningar på Gotland

Publicerad 15 oktober 2016 kl 12.16
Av Mattias Albinsson

Media. 26-åriga Camilla Sandelius, som engagerat sig till stöd för den kvinna som för två helger sedan anmälde att hon grupp­våldtogs i Visby, hängs idag ut som nazist av alla tidningar på Gotland.
 – Det är en sam­publicering, förklarar Mona Staflin på nyhetssajten Hela Gotland för Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

"26-årig kvinna bakom gardet". Så lyder rubriken till en artikel som i morse publicerades på nyhets­sajten Hela Gotland. Den bild som valts för att illustrera artikeln kommer från en demonstration genomförd av nazistiska Nordiska motstånds­rörelsen i Borlänge.

Camilla nämns aldrig vid namn i artikeln, men för dem som följt medie­bevakningen är hon ett välkänt ansikte. Förutom Fria Tider har även bland annat Expressen och Aftonbladet skrivit om henne.

– Nu är jag totalt uthängd som nazist och fascist i gotländska medier, konstaterar Camilla uppgivet när Fria Tider pratar med henne.

I artikeln intervjuas även Kaj Lundmark, grupp­ledare för Sverige­demokraterna i fullmäktige på Gotland, eftersom Camilla tidigare varit engagerad i partiets ungdoms­förbund SDU. Han säger att han "tar avstånd" från Camillas medborgar­garde och att hon inte är välkommen tillbaka till partiet.

Mona Staflin är journalist på Hela Gotland. Hon förklarar för Fria Tider att alla tidningar på Gotland, Gotlands tidningar, Gotlands allehanda och sajten Hela Gotland gjort gemensam sak kring artikeln.

– Det är en sam­publicering mellan GA, GT och Hela Gotland, förklarar hon.

– Det är publicerat både i pappers­tidningarna idag och på webben.

De tre tidningarna har monopol på dags­tidnings­marknaden på Gotland.

Staflin berättar att hon själv inte varit med och arbetat med artikeln och att det inte finns någon nyhetschef på plats idag som kan svara på frågor med anledning av uthängningen.

Den gemen­samma mediala attacken på Camilla ska ses mot bakgrund av att hon igår kritiserade ledar­skribenten Eva Bofride, som arbetar för åtminstone två av tidningarna.

Fria Tider har även tagit del av den intervju Hela Gotlands Cecilia Thomsson gjorde med Camilla inför artikeln. I den förtydligar Camilla att hon inte är rasist utan att hon endast ville engagera sig för den kvinna som anmälde att hon blivit våldtagen.

Uppdatering: Nyhets­sajten Hela Gotland har efter att Fria Tiders artikel publicerades tagit bort nazist­bilden från sin artikel.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.