Estoniakatastrofen

Häpnadsväckande fynd när Estonia filmas trots svenska protester

Publicerad 15 juli 2021 kl 07.01

Inrikes. På onsdagen satte Estland in ett tredje fartyg och en undervattensrobot för att filma Estonias vrak, trots högljudda protester från svenska myndigheter. Nu har expeditionen upptäckt att bogrampen helt har lossats – efter Evertssons dokumentär – vilket gör att eventuella brott begångna på bildäck inte längre med automatik kan knytas till den svenska Försvarsmakten.

Gilla artikeln på Facebook

Det estniska fartyget VLT-089 har en undervattensrobot som nu filmar de tidigare upptäckta sprickorna i skrovet och föremål på botten.

Detta arbete inleddes på onsdagen och förväntas avslutas på torsdagen, enligt DN.

– Det har gått mycket bra, och man är glatt överraskad. Data på provplatsen är av god kvalitet, säger Jörgen Zachau, utredningsledare för Estonia vid Statens haverikommission, till tidningen.

Egentligen var det planerat att filmandet av skrovet skulle genomföras först våren 2022, men istället genomförs den alltså nu med hänvisning till den goda sikten i vattnet.

Statens haverikommission uppger för TT att man har upptäckt sten runt Estonias vrak, och att bogrampen lossat från sina gångjärn.

Bogrampen satt kvar på fartyget när journalisten Henrik Evertsson dök vid fartyget med en undervattensrobot i september 2019.

I oktober 1994, medan den svenska Försvarsmakten övervakade vraket, öppnade någon rampen och stängde den sedan efter sig, under en operation som officiellt förnekas av svenska myndigheter. Det avslöjas av att räcken som varit monterade på insidan av den då nästan helt stängda rampen filmades på utsidan av fartyget i oktober 1994.

En rad kritiker har krävt att insidan av rampen undersöks på nytt, och att skadorna på räcken och annat som avslöjar intrånget undersöks. Den undersökningen kan bli mindre värdefull som bevisning mot Försvarsmakten nu när rampen officiellt har varit öppen även under en tid då myndigheten inte hade uppsikt över vraket. Olaglig åverkan eller andra brott på bildäck kan därmed inte längre med automatik knytas till myndigheten och dess dåvarande ledning, som fortfarande är i livet.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.