Krisen i Eurozonen
IMF-chefen Christine Lagarde.

Hemlig IMF-rapport: Grekland behöver mer än 800 miljarder i stöd

Publicerad 14 juli 2015 kl 18.05

Valuta. De drygt 800 miljarder kronor, eller 86 miljarder euro, som Grekland ska förhandla om EU med i krisstöd räcker inte på långa vägar slår en hemlig IMF-rapport fast.

Gilla artikeln på Facebook

Rapporten, som nyhetsbyrån Reuters tagit del av, avslöjar att den grekiska ekonomin försämrats kraftigt bara under de senaste veckorna. Rapporten skickades till eurozonens regeringar i måndags och innehållet i den var inte avsett att nå allmänheten.

"Den dramatiska försämringen av [den grekiska] skuldhållbarheten pekar på ett behov av skuldlättnader i en omfattning som skulle behöva långt utöver vad som har diskuterats hittills och det som har föreslagits av ESM", står det bland annat att läsa i rapporten.

Den europeiska stabilitetsmakanismen, ESM, inrättades 2012 och har ofattbara 500 skattemiljarder euro till sitt förfogande för att med de pengarna försöka stabilisera eurosamarbetet.

ESM kan tvinga tyska skattebetalare att rädda Grekland

Rapporten slår även fast att eurozonen förmodligen kommer tvingas låta Grekland slippa göra amorteringar och betala räntor på sina lån under en tidsperiod av 30 år och dessutom dramatiskt förlänga löptiden på dem.

Man konstaterar även att grekerna inte kommer att kunna skapa de överskott i statsbudgeten som krävs för att betala av sina skulder. Tidigare erfarenheter visar att så snart Grekland lyckats få överskott i finansierna har regeringen gett efter för folkliga krav om att använda överskotten till nya bidragsreformer till grekerna istället för att betala tillbaka på lånen.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Valuta

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Allt dyrare tanka bilen eller resa utomlands. Men Riksbanken håller fast vid minusräntan in i det sista.0 

Vetenskap

Hormon styr om pappor bryr sig om sina barn. Svenska forskare fick råtthannar att börja ta hand om ungarna.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0