Spänningarna i Europa

Ingen GSM-avlyssning funnen vid Rosenbad

Publicerad 19 december 2014 kl 22.58

Inrikes. Under onsdagskvällen rapporterade DN att 42 falska mobilmaster avlyssnade regeringskvarteren runt Rosenbad. Innan dygnet var slut hade Post och telestyrelsen (PTS) genomfört en mätning i området – och hittade inga av de avvikelser som DN hade hittat.

Gilla artikeln på Facebook

I sitt reportage sprang DN runt i Stockholm med en anpassad Samsung S3, en så kallad Cryptophone, som kör en app för mätning av avvikelser i 3G- och GSM-nätet. Appen rapporterade flera avvikelser – ej angivna närmare – som tydde på att någon monterat upp avancerad avlyssningsutrustning i kvarteren runt Rosenbad.

Men när PTS samma kväll körde runt med sin mätbuss i området hittade man bara de mobilmaster som operatörer med tillstånd hade satt upp, visar en rapport från mättillfället.

"Vid efterbehandling av lagrade nätverksparametrar kunde inga avvikelser hittas", skriver PTS.

PTS mätte GSM-banden 900, 1800 och 2100 MHz och 3G-banden i sin analys. Frekvensband som GSM-1900 och GSM-850 kontrollerades däremot inte, enligt rapporten.

Enligt DN:s kartläggning varnade deras testtelefon dock inte för avvikelser i frekvensområdet utan för omotiverad aktivitet i mobilens så kallade basband, vilket Cryptophone uppfattar som mycket misstänkt.  

Redan i sin ursprungspublicering flaggade DN för att artikeln kunde vara ett falskt larm:

"Det krävs fler undersökningar för att säkerställa att det verkligen förekommer falska basstationer i området. Det finns felkällor, till exempel kan den riktiga basstationen vara dåligt konfigurerad", skrev tidningen.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ikea drar tillbaka sin katalog – bild på afrikan "rasistisk"

"Vi är djupt ledsna." Rasistiskt med siffror på afrikanens tröja, enligt medarbetare.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0