Coronaviruset
Samtliga smittofall tros ha en direkt koppling till staden Wuhan i Kina, där en fiskmarknad kan vara källa till smittan.

Inte säkert Kinavirus smittar mellan människor

Publicerad 19 januari 2020 kl 19.22

Inrikes. Det finns fortfarande inga belägg för att det virus som upptäckts i Kina, och som orsakat flera dödsfall, smittar mellan människor. Det uppger Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell på söndagen för Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

I Kina har ett nytt coronavirus upptäckts bland människor som besökt en marknad i staden Wuhan. Enligt brittiska forskare kan 1.700 personer ha smittats av viruset, men Folkhälsomyndigheten bedömer risken för att smittan sprids till Sverige som mycket låg.

Källan till smittan har ännu inte identifierats, men marknaden har hållits stängd sedan den 1 januari. Ett hundratal sjukdomsfall har rapporterats i Kina med luftvägssymtom, feber och hosta. Flera dödsfall har också rapporterats, där patienten hade annan allvarlig underliggande sjukdom. Eftersom inkubationstiden för coronavirus är 2–14 dagar minskar risken för nya sjukdomsfall successivt.

Två sjukdomsfall har även rapporterats från Japan respektive Thailand, båda hos personer med koppling till staden Wuhan.

Det nya viruset tillhör coronafamiljen. Oftast orsakar sådana virus bara milda infektioner hos människor, men till samma familj hör även sars och mers som kan ge allvarligare symtom.

Det är ännu oklart ifall den nya smittan kan spridas från människa till människa.

– Det vet vi inte ännu. Men för att det ska bli stora utbrott krävs att viruset är bra på att sprida sig från människa till människa. Så verkar det inte vara i det här fallet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

WHO har inte utfärdat några särskilda rekommendationer för resenärer, men personer som besökt Wuhan och upplever hosta och feber uppmanas söka vård. Även sjukvården ombeds vara uppmärksam.

– Att sjukvården runt om i världen är observant är viktigt både för att upptäcka eventuella nya fall, minska risken för smittspridning och öka kunskapen om viruset, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten följer händelseutvecklingen men bedömer risken för fall i Sverige som mycket låg. I de fall personer som besökt Wuhan kontaktar sjukvården med luftvägssymtom, feber och hosta har Folkhälsomyndigheten möjlighet att utföra diagnostiska analyser för att upptäcka det aktuella coronaviruset.


Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Turkiet släpper fram ny flyktingvåg mot Europa

Nytt besked efter eskalerande strider i Syrien. Kommer inte längre stoppa syriska flyktingar från att nå Europa.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.