Raskonflikten i Ronneby

Invandrarmobben i Ronneby försökte "bränna ner kyrkan"

Publicerad 31 augusti 2020 kl 17.09

Inrikes. Mobben i Ronneby försökte sätta eld på kyrkan under helgens upplopp. Det säger ett vittne i P4 Blekinge som försökte stoppa dem och då själv misshandlades. Kravallerna beror på att Islamiska föreningen inte lär sina ungdomar hur de ska bete sig, hävdar personen, som själv är invandrare.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i helgen som det skedde ett våldsamt invandrarupplopp i Ronneby i Blekinge. Bland annat startade mobben bränder och kastade sten på polisen. Skyltfönster slogs också sönder.

En person som inte deltog i kravallerna utan tvärtom påstår att han försökte stoppa dem var Naem Sufan.

Han berättar i P4 Blekinge att våldsverkarna, både ungdomar och vuxna, ville bränna ner kyrkan, men att han gick emellan. Dessutom fick de inte upp dörren.

Sufan hävdar att han blev misshandlad för att han "försvarade kyrkan".

Han förklarar i P4 Blekinge att mobben försökte ta sig in i kyrkan för att sätta fyr på den, men att han ställde sig framför dörren och släckte elden med sin jacka. Då började de sparka och misshandla honom.

Sufan bekräftar också att förövarna var invandrare.

– Man blir så besviken när man ser invandrare göra så. Jag är själv invandrare. Jag fattar inte. Sverige har gett dem allt de vill ha. Vi har flytt från krig, vi kan inte skapa krig här, säger han till P4 Blekinge och påpekar att människor som kommer till Sverige måste bli en del av samhället och lära sig språket.

När mobben började kasta sten mot polisen fick han en sten i huvudet. Han blev så allvarligt skadad att han tvingades uppsöka sjukhus. Axeln ska ha brutits och han har fortfarande ont i nacken, säger han.

Enligt Naem Sufan beror upploppen på att Islamiska föreningen inte har lärt sina ungdomar hur man beter sig.

Kyrkan klarade sig utan skador.

Kravallerna I Ronneby kommer efter så kallade ökade spänningar i staden sedan muslimer börjat använda anrika Brunnsparken för sin fredagsbön, men också efter koranbränningen i Rosengård i fredags.


Stor guide: Bli helt ospårbar online. Uttryck dig fritt och riskfritt på nätet – vi lär dig använda enkla tekniken som inte ens NSA rår på.552 Plus

Ekonominyheter

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Konstgjort ben läker skelettskador. Forskarnas nya metod.0 

Svenska Gunnel, 27, dog som sexslav hos afghaner. Blev offer – redan före massinvandringen.0 Plus

Kultur